Sri Lanka

Regeringen anklagas för artillerigranater

Från Sri Lanka kommer uppgifter om att ett sjukhus i krigszonen i norra delen av landet träffats av artillerigranater. Minst 64 människor ska ha dödats.

Bilder av skadade och döda i sjukhuset sprids via pro-tamilska webbsajter. Granaterna kom från regeringsarmén, säger inifrån krigszonen läkare anställda av lankesiska myndigheter.

Men Sri Lankas militär förnekar de senaste uppgifterna och säger att inga granater skjuts in i zonen, där  regeringen säger att den nu är nära att totalt besegra Tamilska  tigrarna.

Civila inne i zonen, nu bara några kvadratkilometer stor, rapporteras var i allt mera desperat brist på mat, vatten och mediciner.

Från FN har satellitbilder läckt ut som visar djupa kratrar inne i krigszonen, kratrar som FN-personal säger är bevis på att regeringsarmén fortsatt använda  tunga vapen in i zonen, trots högtidliga löften om att sluta för att skona civila. FN säger att så många som 100 000 civila finns kvar i krigszonen.

Trots kritikstormen mot Sri Lankas regering från framför allt Europa och USA säger regeringen att den har nolltolerans mot att civila tamiler attackeras. Och den gör bittra utfall mot kritiker, som anklagas för att sympatisera med terrorstämplade Tamilska tigrarna.

Gruppen Reportrar Utan Gränser säger i en ny rapport att Sri Lankas regering ägnar sig åt en ”brutal kampanj” för att tysta regeringskritiska medier, och att Sri Lanka är det land i världen med en demokratiskt vald regering där respekten för fria medier är sämst.

Hittills har regeringen ignorerat vädjanden från EU och FN om en humanitär vapenvila så att civila kan fly krigszonen.

Sri Lanka får visst diplomatiskt stöd av länder som Kina och Ryssland. De båda länderna säger att kriget är en intern angelägenhet för Sri Lanka. Sri Lankas försvarsministerium tackar på sin webbsajt i dag dessa länder för deras stöd i konflikten.

Utöver Kina och Ryssland tackas länder som Indien, Pakistan, Japan, Libyen, Iran och länderna i Afrika för att de backar vad regeringen beskriver som ett krig mot terrorism, och för att de inte sällat sig till Västländernas krav på en humanitär vapenvila.

Ekot utrikes
utrikes@sr.se