Australien storsatsar på upprustning

Australien vill storsatsa på att bygga ut sitt försvar. Det är nya tider, nya hot och nya stormakter har dykt på scenen i Australiens närhet säger Australiens premiärminister Kevin Rudd. 

Vi ser en betydande militär uppbyggnad i östra och sydöstra Asien, det är en realitet och en sanning, sa i dag lördag, Australiens premiärminister Kevin Rudd, när han redogjorde för regeringens försvarspolitiska plan som går ut på en massiv satsning av det australiensiska försvaret.

Det handlar om att byta ut gamla och köpa in 100 nya stridsflygplan och utöka landets marina kapacitet, bland annat fördubbla antalet u-båtar. Detta till en kostnad av närmare 600 miljarder kronor, vilket innebär att det är den största materiella försvarssatsningen sedan andra världskriget för Australien.

I en rapport som presenterades av Kevin Rudd nämns inte några specifika länder som det direkta hotet mot Australien utan det talas om en rad omständigheter såsom klimatets påverkan, den framtida bristen på vatten i regionen och rent allmänt att det finns stater som storsatsar militärt i området.

Även om inte någon stat nämns i de officiella dokumenten, så har debatten i Australien handlat om Kina som det stora framtida hotet.

Ett Kina som storsatsar på att, inte minst, bygga upp sin marina kapacitet. Samtidigt som Kina, i finanskrisens spår, blivit en stormakt att räkna med på det globala planet.

Men de här australiska regeringsplanerna möter motstånd på hemmaplan. Oppositionsledaren Malcolm Turnbull säger i dag att försvarssatsningen är orealistisk, inte minst med tanke på finanskrisen. Vem ska betala för det hela och något riktigt hot från Kina finns inte menar Turnbull.

Från Kina har det inte kommit några officiella kommentarer än men man kan förvänta sig starka kinesiska protester säger den kinesiske statsvetaren professor Shi Jinhong vid Universitetet i Peking till australiska medier i dag. 

Vladislav Savic
vladislav.savic@sr.se