Ny rättegång hotar Pirate Bay-männen

Efter den fällande domen i Pirate Bay-rättegången kan det nu bli en rättegång i Italien, skriver nu flera tidningar. Ola Salomonsson, som försvarar en av de dömda, utesluter inte att det kan bli en ny rättegång.

De fyra åtalade, Gottfrid Svartholm Warg, Peter Sunde, Fredrik Neij och Carl Lundström, dömdes i Sverige till ett års fängelse vardera och 40 miljoner kronor i skadestånd.

– Uppenbarligen finns det målsägandebolag som tycker att de har lidit samma skada som de amerikanska och engelska bolag, som har förekommit som målsägandebolag i Sverige. Chanser finns säkert om den svenska domen står sig i hovrätten. Då ska man väl inte utesluta att det blir liknande resultat även i andra länder, säger advokat Ola Salomonsson. 

The Pirate Bay stämdes i augusti i fjol av den italienska muskindustrins branschorganisation Fimi. Enligt uppgifterna i dag har domen i Sverige ökat sannolikheten att The Pirate Bay åtalas även där. De fyra åtalade, Gottfrid Svartholm Warg, Peter Sunde, Fredrik Neij och Carl Lundström, skulle i sådant fall kunna drabbas av ytterligare höga skadestånd och kanske fängelse. 

Utredningen i Italien är den första hittills utanför Sverige. Men advokat Ola Salomonsson ser ingen mening med ett nytt åtal, vare sig i Italien eller någon annanstans.  

– Det här är ett väldigt tydligt exempel på att den här industrin gör allt för att skydda sina intressen. Det är egentligen kapitalet som ligger bakom det här, tror jag. Det verkar fullständigt meningslöst att tro att det här ska leda någonstans, i vare sig ekonomiska termer eller betydelse, om de här killarna blir inlåsta också i Italien. Vad har det för glädje för de här bolagen? De vill bara göra en markering internationellt, säger Ola Salomonsson. 

Piratpartiets partiledare Rick Falkvinge är upprörd.  

– Det här är som om en domstol i Teheran skulle anklaga svenska medborgare för att ha fel kläder nu när det blivit varmt på våren. Upphovsrättslobbyn går över alla gränser. De går över lik för att behålla sin kontroll över den marknad som de en gång haft, säger Rick Falkvinge, ledare för Piratpartiet. 

Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se