SR GRANSKAR

Över 400 svar på sexannons

Intresset av att köpa sexuella tjänster via Internet i vårt område är mycket stort, trots att det är olagligt. När Sveriges Radio Väst la ut en fejkad annons på en sexköpssajt, om att sälja sex i Bohuslän, fick vi över 400 samtal och mail från män som ville boka möten.

Vi lade ut en annons, på ett stort sexforum, där vi utgav oss för att vara en 26-årig tjej som ville sälja sex i Bohuslän.

Sex från 500 kronor och upp till 6 000 kronor för en hel natt erbjöds de som möttes av annonsen. Det dröjde inte många minuter innan det första svaret kom till vår fejkade telefonsvararröst.

Trots att sexköpslagen funnits i tio år är det bara fyra män, i de 14 kommuner som finns i vårt område, som har anmälts för brottet. Och vår granskning visar att de siffrorna inte speglar verkligheten.

För under den vecka som vi lät annonsen ligga ute fick vi totalt 422 påringningar och mailsvar. Av dem ringdes 161 samtal med dolda nummer.

64 personer med unika synbara nummer eller mailadresser, vågade kontakta oss från sina egna telefonnummer, tjänstemobiler eller mail. Flera av dem som ringde på Sveriges Radio Västs fejkade annons var bland annat flera gifta män, småbarnspappor och en och annan företagare.

Men för den som vill köpa sex på det här sättet av en eskortflicka som annonserar ut sina sextjänster på nätet, är chansen att åka fast i princip lika med noll.

Detta för att polisen idag inte har några resurser att arbeta mot prostitutionen på nätet. Vår granskning visar att inga poliser lokalt arbetar med dessa brott.

De enda som arbetar med prostitution är den grupp av poliser på fem personer som sitter i Göteborg och har ansvar för hela Västra Götaland.

Men deras uppdrag handlar enbart om att bekämpa människohandel, säger Mats Paulsson som är en av de fem poliserna i prostitutionsgruppen.

– Vårt jobb är inte prostitutionen överhuvudtaget. Vi tar sexköpare på hotellen emellanåt, mest som en markering då. Men att ligga och jaga på sexköpare, det går inte. De resurserna har inte vi på polisen i Västra Götaland och ingen annan heller, säger Mats Paulsson, som är polis på spaningsroteln i Göteborg.

Thomas Graf
thomas.graf@sr.se

0522-67 00 52