Uddevalla

Uddevallabo ska jaga pirater utanför Somalias kust

Piratattacker inträffar numera i stort sett varje dag utanför Somalias kust. Den 15 maj sätts tre svenska marina styrkor in för att skydda mattransporter till civila somalier. En av svenskarna som åker dit är Jenny Kvamme från Uddevalla.

Hon är 22 år, bor i Uddevalla och är utbildad till signalist i det militära.

Hon heter Jenny Kvamme och håller just nu på att förbereda sig inför att åka ner till pirathärjade Somalias kust för att skydda FN:s mattransporter från överfall.

– Jag gjorde värnplikten förra året. Och när det söktes sjömän till korvetterna Malmö och Stockholm för FN-insatser i Afrika sökte jag och kom med, säger Jenny Kvamme.

22-åriga Jenny Kvamme, som delvis är uppvuxen i Kungshamn ser nu sin dröm om att få komma ut på fältet i en skarp situation gå i uppfyllelse. Den 8 maj beger hon sig ner till Djibouti för att mönstra på korvetten Malmö. Hon och 151 andra svenskar ska agera som piratjägare, även om Jenny själv känner att termen piratjägare, känns något främmande:

– För mig handlar det främst om en humanitär insats för att kunna få in maten till Somalia, säger Jenny Kvamme.

SR Väst: Det talas ju ofta om eldstrider under kapningsförsök nere i Adenviken. Hur orolig är du att hamna i en sån?

– Det är klart att man är lite nervös men vi är ju väl förberedda genom den utbildning vi fått. Sen är vi vana vid att använda vapen. Blir det någonting sånt så kan jag agera och använda mitt vapen i självförsvar, säger Jenny Kvamme.

SR Väst: Hur reagerar din familj på beskedet att du ska i väg till orosområdet utanför Somalia?

– De var lite sisådär till en början. Men de har fått mer information vad det handlar om nu. De vet att jag brinner för detta och verkligen vill göra det. De stöttar mig till 100 % men sen är det ju klart att det är lite oroligt, säger Jenny Kvamme avslutningsvis till SR Radio Väst och fortsätter med förberedelserna inför sin Afrikaresa.

                                                 Reporter: Thomas Graf
                                                  thomas.graf@sr.se