eskilstuna

Förvaltning ska bli mer jämställd

De anställda vid trafikavdelningen på stadsbyggnads-förvaltningen i Eskilstuna med 70 procent män ska bli mer jämställda. Senast den sista april ska avdelningens 23 anställa ha genomgått webbkursen ”Genus och jämställdhet i arbetslivet”. 

– Kursen börjar med att man ska välja vilken uppläsare man ska ha, en kvinna eller man och vilken ålder och nästan alltid väljer man någon som är lik en själv, berättar Anna Bergfors Fall som är projektsamordnare på kollektivtrafiken och den som tagit initiativet till att de anställda ska genom gå kursen.

– Om alla väljer någon som är lik en själv så är det ju inte så konstigt att det blir så även i rekryteringssituationer, att där det jobbar flest män så anställs det också flest män, menar Bergfors Fall.

Målet är att de anställda efter kursen bland annat ska ha kunskaper i historia kring svensk jämställdhetspolitik samt känna till hur föreställningar kring kvinnligt och manligt påverkar oss under vår uppväxt och sedan i arbetslivet.

”Genus och jämställdhet i arbetslivet” är en webbaserad kurs som tagits fram av Vägverket. Den har sålts till bland andra, Swedbank, Team Sportia och Näringsdepartementet.

Och Anna Bergfors fall på trafikavdelningen arbetar nu för att kursen i framtiden ska omfatta alla 190 anställda på stadsbyggnadsförvaltningen i Eskilstuna.

Per Nyzell på trafikavdelning genomgick kursen för några veckor sedan och berättar om en övning som fick honom att vakna upp och inse sina fördomar.

Karin Frimodig
karin.frimodig@sr.se