Biltestverksamheten klarar finanskrisen

Krisen inom bilindustrin har medfört att biltestföretagen i Arjeplog ser över sina kostnader och avstår från stora investeringar. Bland annat har hotellen drabbats av färre bokningar, men enligt branschorganisationen Swedish provingground association har företagen ändå klarat finanskrisen.

Det finns många företag i Arjeplog, som är beroende av bilindustrins vintertester. Det handlar om att erbjuda hotell, körbanor, garage, snöplogning och annan service.

Harald Fjellström på företaget Colmis säger att antalet gästnätter har gått ned med 30 procent i vinter jämfört med i fjol, men det väntas inga drastiska förändringar i bilföretagens testverksamhet.

Enligt SPGA har inte biltestföretagen och entreprenörerna i regionen påverkats i så stor omfattning.

– Visst har kunderna sett över sina kostnader, men där har det i princip varit oförändrad verksamhet, säger PG Sundström som är ordförande för SPGA.

SPGA, som betyder Swedish Proving Ground Association, har verksamhet i Arjeplog, Arvidsjaur, Jokkmokk och Älvsbyn.

Organisationens ordförande Per Gunnar Sundström säger att det inte är förvånande att biltesterna fortsätter ganska oförändrat, trots finanskrisen.

– De företag, som inte håller uppe fanan, när det gäller forskning och utveckling kommer inte att finnas i framtiden. Därför kommer denna verksamhet inte att påverkas så särskilt dramatiskt. Men man ser överkostnader och försöker naturligtvis effektivisera denna delen av sin verksamhet, säger han.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se