Många svenskar vill köpa sex trots förbud

Sexköpslagen har i år funnits i tio år och förbjuder köp av sexuella tjänster. Men trots att lagen ska motverka sexköp så är intresset för att köpa sex på nätet stort över hela landet. Det visar en riksomfattande kartläggning som Sveriges Radios lokala P4-kanaler gjort.

19 lokala P4-kanaler la ut en påhittad annons på ett sexforum på nätet där en lokal kvinna erbjöd sex till försäljning. På en vecka kom nästan 1 000 unika mail och telefonsvar. 

”Vill du ha litet skönt sex så kan du höra av dig.” 

”Hejsan, jag kan inte ringa hemifrån på grund av min sambo men du kan väl slå en signal till det här numret så vi kan träffas.” 

Så lät några av alla de mobilsvar som kom in till Sveriges Radios lokala P4-stationer runt om i landet. Rösterna är förvrängda för att ingen enskild person ska pekas ut.

Så här stod det i några av alla de e-mail som kom in till Sveriges Radios lokala kanaler runt om i landet: 

”Hej, har du telefonnummer jag kan nå dig på för snabb träff? Har du bild eller mer om ditt utseende, längd, vikt, bh-kupa? Vilka tider kan du ses? Jag är ofta hemma ensam när sambon är borta med jobbet.” 

”Hej där, jag är intresserad så skicka mer info om pris och tjänster. Kan du ordna plats eller går det bra utomhus eller i bilen? Kramis.” 

”Vad vill du ha för en helnatt?”  

Totalt kom det in nästan 1 000 unika svar via mail eller via telefon på de påhittade annonserna. Varje P4-station lade ut sin egen annons på något av de sexköpsforum som finns öppet på internet, där man kortfattat beskrev en lokal kvinna på orten som sålde sex. Annonsen låg ute en vecka och svaren blev många. Svaren var jämnt fördelade över landet. 

Men sedan 1999 är det förbjudet att köpa sex i Sverige. Straffet är böter eller fängelse i högst sex månader.  

– Det är olagligt att köra bil för fort också, säger en av männen som hörde av sig när Sveriges Radio efteråt ringde upp. 

Risken att åka fast, är det något du tänker på? 

– Det är samma sak där. Om man kör bil för fort så finns risk att man åker fast också. 

Men det är inget du är rädd för? 

– Nej. 

Anna, som jobbar som eskort och som alltså säljer sexuella tjänster,  tror inte sexköpslagen haft någon avskräckande effekt. 

– Det är helt fel. Den har ingen effekt, säger Anna. 

Ungefär hur många kunder har du på ett år? 

– 30 kunder på ett år. 

Verkar de nervösa för att de gör något olagligt? 

– Absolut inte, eftersom vi sköter det här snyggt och diskret. 

Patrik Cederlöf som är nationell samordnare av arbetet mot prostitution och människohandel sedan årsskiftet menar att de stora antal svar som Sveriges Radio fått in väl speglar hur verkligheten ser ut. 

– Det är inget som gör mig förvånad. Jag tycker mer att det bekräftar det vi hela tiden påstår. Vi vet ju hela tiden att efterfrågan är stor. Det visar ju också på det vi hela tiden försökt påtala, att det här inte är något storstadsfenomen.

– Efterfrågan finns över hela landet, även i små orter. Det handlar mer om var man lägger resurserna om man ska komma åt det här eller inte, säger Patrik Cederlöf som är nationell samordnare av arbetet mot prostitution och människohandel i Sverige.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Måna Degerman
mana.degerman@sr.se

Samarbete med SR:s lokala P4 kanaler