Google stöter på tysk författarpatrull
Internetföretaget Googles stora projekt att scanna in världslitteraturen gjorde förra veckan tillfälligt halt. Ett förlikningsavtal mellan Google och författare världen skulle vara godkänt senast i morgon, men en amerikansk domstol har förlängt fristen i fyra månader. Och på många håll ökar motståndet mot Google Book Search. I Tyskland har författare och publicister formulerat en gemensam appell där de kräver skydd för sin upphovsrätt. Och de stöds av ledande politiker.
”Upphovsrätten är utsatt för massiva angrepp och är varaktigt hotad”. Ett citat ur Heidelbergappellen, som den kallas, med namn som Hans Magnus Enzensberger och Daniel Kehlmann bland dom över 1300 undertecknarna. Och initiativtagaren, en litteraturvetarprofessor från Heidelberg säger i en intervju att Googles pirateri är farligare än det som försiggår längs den somaliska kusten.
Google väntar fortfarande på slutligt tillstånd från amerikanska myndigheter, men inscanning pågår redan sen några år, och numera har företaget också ett avtal med amerikanska författarorganisationer, som godkänt projektet Google Book Search. Googles ambition är att göra en så stor del som möjligt av världslitteraturen tillgänglig på nätet. Enligt företaget en kulturgärning.
Avtalet med dom amerikanska författarna och upphovsrättsägarna innebär att de får en ersättning för nätpublicering. Men de tyska kritikerna hävdar att Googles praktik hittills visat att företaget inte brytt sej om tysk upphovsrätt.
Och frågan här är om författarorganisationerna ska ansluta till deavtal som deras amerikanska kollegor gått med på.
De tyska politiker som yttrat sej i debatten har också varit kritiska: Regeringens kulturstatssekreterare säjer att ilskan mot Google är befogad. Och justitieministern kallar Googles ambitioner för oacceptabla, och har uppmanat tyska författare att noga överväga om de ska samarbeta på företagets villkor.
Per Eurenius SR Berlin
per.eurenius@sr.se