Kilpisjärvi

Pimpelfisketävling i Kilpisjärvi

Har du ingen fiskelycka men ändå längtan att vinna en pimpeltävling? Då kan du redan nu börja planera in nästa års pimpeltävling i finska Kilpisjärvi, vid treriksröset.

I helgen arrangerade Kilpisjäriv Saana idrottsförening, en pimpeltävling där det delades ut priser för motsvarande 1 000 000 kronor (en miljon), men bara sex av vinnarna hade fått fisk, trots tio tusen sålda fiskekort.

Ingeri Labba från Hetta har varje år sedan slutet av 1980-talet tävlat, men aldrig fått napp.

- Jag varken ser fisk eller får något hugg. Jag tror inte att det finns någon fisk här, säger Ingeri Labba som efter att aldrig ha fått napp under de 20 år som hon har deltagit i tävlingen. Hon har börjat tvivla på att det alls finns fisk i sjön.

Men lördagens respektive söndagens vinnare, Tomi Kalliokoski från Letisjärvi, och Minttu Ollila från Muonio, fick varsin skoter efter att ha dragit upp godkända fiskar. Fyra pristagare till hade fått fisk. Resten av priserna lottades ut på dom 10.000 fiskekort som sålts.

Ingeri Labba vann ett år på fiskekortet som också blir en lott, en mountenbike. Ett annat år vann hennes dotter en motorbåt som var värd 15.000 kronor. Ingeri Labba tror att dom flesta kommer dit för att det är dyrbara priser som lottas ut, och alla har chans att få dem, även om man inte kan fiska.

Nästa års prissumma beräknas till två miljoner kronor. Och nästan alla hotellrum är redan förbokade i Kilpisjärvi under pimpeltävlningsdagarna.

- Ja dom flesta kommer hit för att dom vet att dom kommer att få högsta priserna på grund av lottdragningen, där alla har chansen utan att kunna fiska, säger Inkeri Labba.

Anna-Maria Ahlen
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio