Härnösand

Killar måste våga vara sig själva

Idag har nästan 400 killar besökt killmässan på Parketten i Härnösand. Och trots att killarna blivit modigare så är det fortfarande svårt att prata om sex och känslor i grupp.

Peo Andersson höll föredrag under dagen om Alkohol, droger och självkänsla. Det blev mycket uppskattat av många av killarna som går första eller andra året på gymnasiet.

Bra med nån som vet vad han pratar om
– Vi vet så klart redan att man inte ska dricka alkohol och hålla på med droger, men det är mycket bättre när man får lyssna på någon som själv gjort det och vet vad det handlar om, säger några av killarna. Flera gick fram och tackade Peo Andersson efteråt.

Man måste vara modig och ärlig
Det viktigaste i fritidsledaren Peo Anderssons budskap till killarna är att dom måste våga vara sanningsenliga och ärliga.

Och så måste dom lära sig att våga prata om kärlek och sex utan att först behöva dricka sig fulla.

Och killarna har blivit mycket bättre på att våga öppna sig, säger Peo Andersson:

– Fortfarande är det tjejerna som törs prata mer i grupp, men killarna kommer en och en och då vågar dom prata, säger han.

Vi vågar prata med bästa kompisen
– Vi kan inte prata om känslor när hela killgänget är med, säger Kristoffer Hedlund som går i årskurs två på naturvetenskapliga programmet på Härnösands gymnasium. Men med sin bästa kompis vågar man prata.

– Det viktigaste är att våga vara sig själv, säger Petrus Dughem som är klasskamrat med Kristoffer. Om den man är inte skulle duga för tjejen, ja, då är det fel tjej man umgås med, säger han.

På killmässan kunde man förutom föreläsningar också lära sig mer om könssjukdomar, ta kondomkörkort, tävla i grävmaskin och basket och mycket annat.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se