Hur farlig är en gifthandbok?

Överskriften belyser väl dagens övningar i rättegången mot den 43-årige svensken i New York. Det är ju så att han har flera åtalspunkter riktade mot sig.

Idag behandlades åtalet om internetbaserat stöd till terrorism från svensken. Han anklagas ju för att ha ha drivit ett antal webbsidor med islamistiskt material där han enligt åtalet beskrev hur bygger bomber, kokar ihop dödliga gaser och sätter ihop ljuddämpare till vapen bl a.

Åklagarna har med hjälp av tekniker hittat material i svenskens datorer som pekar åt det hållet. Alltså material som verkligen handlar om hur man gör de här sakerna. De kunde idag också visa hur 43-åringen fått ett 10-tal frågor via email i dessa ärenden från läsare.

-Jag vill veta hur man blir medlem i Al-Qaeda, var en fråga som stod i ett email som var skrivet till den epostadress som svensken bevisligen har använt. En annan fråga handlade om han kunde skicka en beskrivning på hur man bygger en ljuddämpare till ett vapen.

I advokaternas motförhör av åklagarnas tekniska vittnesmål ifrågasatte de allvarligheten i dessa mail. Teknikern var tvungen att erkänna att utredarna inte på något sätt hade hittat några bevis på att svensken någongång skulle ha svarat på mailförfrågningarna som han fick. Var han då verkligen en person som stöttade terrrorism, var den outtalade frågan som advokaterna skickade vidare till juryn?

Advokaten som höll förhöret fick också juryn att fnittra till idag.

Åklagarna har nämligen också hittat the ”Mujaheedin Poisons Handbook” och dito ”Explosives Handbook” med mera, nedladdade till svenskens dator. Detta anser åklagarsidan vara ett tydligt bevis, åtminstone indicium, på att svensken stöttat terrorism. I gifthandboken, visade åklagarna, kan man bl a läsa hur man framställer cyanidgas och andra dödliga gaser.

Och även här fortsatte försvarets huvudtaktik, nämligen att ställa frågor på ett sätt så att juryn ska börja tänka att svensken visserligen gjort dumma saker och laddat ner en mängd information som han kanske inte borde ha laddat ner och det från islamistiska hemsidor som har ett klart antiamerikanskt och delvis våldsamt innehåll, men det gör honom inte till en terrorist nödvändigtvis.

Och bara för att man har gifthandboken i sin dator så är det inte alls säkert att man har något som helst syfte att sprida informationen eller försöka koka ihop gaserna själv. Det var budskapet som advokaterna tydligt ville skicka till juryn.

Bl a visade de ett recept i gifthandboken som krävde häst- eller kospillning för att eventuellt fungera och giftexperten som då förhördes log lite generat när hon sa att hon inte hade en aning om huruvida receptet kunde fungera eller ej.

Och under den delen av förhöret spred sig fnittret både bland jurymedlemmarna och åhörarna, fram till den åtalade svensken som också skrattade och t o m domare Keenan tvingades dra på smilbanden. Syftet med att visa det receptet var förstås att juryn ska tänka att gifthandboken kanske inte är så allvarlig ändå. Frågan är om taktiken lyckas.

Senare idag svensk tid ska åklagarna visa dramatiska och våldsamma filmklipp som också hittats i svenskens dator. Innan juryn kom in till dagens förhandlingar var åklagarna tvungna att visa upp vilka filmklipp de ska spela upp för juryn och blev tydligt åtsagda av domaren att inte visa de allra våldsammaste. T ex en filmsekvens som visar hur en rysk soldat skärs av halsen så att blodet formligen väller ur honom. Domaren tillät åklagarna att visa en stillbild från filmklippet, precis innan mannen som håller i kniven börjar skära av halsen på ryssen.

Likadant var det med en annan filmsnutt som visar hur en man avrättas av våldsamma islamister med ett pistolskott från nära håll. Domaren sa då till åklagarna att de bara fick visa filmen fram till när pistolen sätts mot mannens huvud.

Själv hade jag precis kommit till dagens förhandlingar när filmsnuttarna visades (juryn var alltså inte där då) och det var en mycket otrevlig start på dagen, helt enkelt.

Advokaterna kommer sannolikt rikta in sig på samma logik igen. Nämligen, bara för att man har de här filmerna i sin dator, så är man inte nödvändigtvis en terrorist som ska dömas till livstids fängelse. Dessutom har advokaterna redan antytt att man också kommer upplysa juryn om att svensken köpte sina datorer i andra hand och att det därför inte kan vara ställt bortom allt tvivel att svensken verkligen laddat ner materialet själv.