Två av tre apotek säljs till privata bolag

Uppdaterad 08:31
Två tredjedelar av de 900 apoteken i Sverige kommer på sikt att drivas i privat ägo efter att apoteksmonopolet försvinner den första juli i år. Klockan tio på förmiddagen i dag ska det hållas en presskonferens om hur apoteken ska drivas efter avregleringen.

Enligt vad Ekot erfar kommer beskedet bli att staten i fortsättningen ska äga 35 procent av apoteken.

Det var i går kväll som alla apotekschefer runt om i landet fick öppna det kuvert som de hade fått tidigare under dagen, ett kuvert som innehöll information om hur deras apotek ska drivas efter avregleringen. En stund senare informerades de anställda och klockan tio i dag ska omstruktureringsbolaget hålla en presskonferens om detaljerna kring vad monopolets avskaffande kommer att innebära i praktiken.

Enligt vad Ekot erfar kommer beskedet att bli att staten kommer att fortsätta äga en tredjedel av de 900 apoteken. Övriga två tredjedelar ska bli privatägda, uppdelaade på både stora internationella företag och småföretag.

För att undvika att den svenska apoteksmarknaden efter avregleringen kommer att domineras av någon eller några enskilda stora internationella företag ska ett statligt bolag bildas som under en övergångsperiod ska hjälpa mindre entreprenörer att ta över apotek.

Under hösten kommer det att bli klart vilka internationella företag som köper in sig på den svenska apoteksmarknaden.

Tidigare har socialminister Göran Hägglund sagt att merparten av apoteken kommer att bli kvar i statlig ägo, men enligt de här uppgifterna kommer alltså det statliga ägandet att på sikt begränsas till en tredjedel.

Genom att avskaffa monopolet hoppas regeringen på bättre konkurrens, tillgänglighet och bättre service.

Men så kommer det inte att bli, menar Ylva Johansson som är talesperson för socialdemokraterna i välfärdsfrågor.

– Det här kommer att leda till högre kostnader för skattebetalarna och det kommer att gynna några få internationella läkemedelsgrossister som har möjlighet att lägga under sig en stor del av den svenska marknaden, säger Ylva Johansson till Ekot.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Zana Schiroyi
zana.schiroyi@sr.se