Malmö

Malmö visar sin gröna sida i december

När tusentals makthavare kommer till Köpenhamn i december för att vara med på klimattoppmötet vill också Malmö visa upp sig från sin grönaste sida. Nu satsar Malmö Stad sex miljoner kronor på att informera både utländska politiker och Malmöborna om vad som görs för klimatet.

Mellan den 7 och 18 december hålls klimattoppmötet COP15 i Köpenhamn. Förhoppningen är att man där ska komma överens om en efterföljare till Kyotoavtalet som går ut år 2012 och uppemot 15 000 politiker, tjänstemän och journalister från hela världen kommer att vara på plats.  Då vill också Malmö passa på att visa upp sitt miljöarbete, dels för Malmöborna själva men också för besökarna i Köpenhamn.  

– Vi vill ju visa att Malmö gör en hel del redan idag. Vi vill visa upp det som görs, framförallt i syfte att säga att vi är på väg. Vi har ett klimatproblem, men det är inte för sent, säger Roland Zinkernagel, projektledare på miljöförvaltningen i Malmö.  

Malmös miljösatsningar är redan ganska kända utomlands men nu vill man öka takten ytterligare. Fyra permanenta klimatarenor kommer att upprättas på olika håll i staden. Där kommer man att informera om allt från vindkraftslösningar till miljövänlig stadsplanering. Även på Rådhusplatsen i Köpenhamn kommer Malmö att ha en utställning.  

2 500 EU-delegater kommer dessutom att bo i Malmö under själva toppmötet och Roland Zinkernagel hoppas att de ska ha flera gröna minnen av staden med sig hem. 

– Ja, jag hoppas att de ska minnas lite mer än det dåliga vädret. De ska veta vad som har gjorts i Malmö, att det är framgångsrikt, att det är möjligt och att det också är bra ur ett näringslivsperspektiv. Man kan satsa på miljö och på det sättet skapa bra tillväxt även för företag. 

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se