Kronoberg

16 apotek i länet privatiseras

16 av länets 23 apotek, ska säljas. Det meddelade idag det bolag som på regeringens uppdrag leder apoteksförsäljningen.

– Kanske kan öppettiderna bli bättre, för det är det problem med på apoteket i Lammhult, sa Sandra Thunborg som handlade på Apoteket Lejonet i Växjö idag.

-– Jag har inget emot att det privatiseras. Bara tillgängligheten finns kvar och det inte drabbar de anställda, sa Anders Krantz som är stamkund på Apoteket Lejonet.

I hela landet är det 616 apotek som får nya ägare. Urvalet av de apotek som ska säljas har gjorts utifrån var de ligger, vilken typ av apotek det är och hur lönsamheten har sett ut. Tanken är att de privata apoteken ska ha en chans att konkurrera med de statliga, som ändå kommer finnas kvar. 

– Det är nog bra att det blir lite fler aktörer på marknanden, säger Gudrun Tingdahl som arbetar på Apoteket Lejonet.

150 av de apotek som ska säljas, erbjuds till småföretagare, de övriga kommer att köpas av stora bolag. Bland de bolag som visat intresse finns både svenska och utländska företag, det handlar bland annat om företag i apoteksbranschen men också om riskkapitalbolag.

Apotekets monopol avskaffas 1 juli men utförsäljningen påbörjas redan nu under maj. Inget apotek kommer vara stängt under processen. Och personal som arbetar på de apotek som säljs kommer att erbjudas fortsatt anställning.

– Ja, vi hoppas ju att vi får fortsätta, säger Gudrun Tingdahl, som arbetar på Apoteket Lejonet.

Alla kommuner i Kronobergs län, utom Lessebo, har ett eller flera apotek som ska privatiseras. Nästan hälften av de 16, sju stycken, finns i Växjö kommun.

Dessa aptotek berörs i Kronobergs län:
Linden Vislanda
Svalan Moheda
Älgen Lenhovda
Ripan Åseda
Anden Lagan
Pärlan Ljungby
Bäckasinen Ryd
Tranan Strömsnäsbruk
Lommen Rottne
Storken Lammhult
Elgen Ingelstad
Lejonet Växjö
Måsen Växjö
Teleborg Växjö
Linnéapoteket Växjö
Kronan Älmhult

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se