stockholms län

Nästan hundra apotek i länet säljs

Uppdaterad 16:50
96 apotek i Stockholms län kommer att drivas i privat regi efter att apoteksmonopolet försvinner den första juli i år. Det beskedet kom på tisdagen.

Ett av de apotek som ska privatiseras är Apoteket Vasen i Kista Galleria i nordvästra Stockholm, och chefen Katarina Sommar fick beskedet på måndagkvällen.

– Lite som att släppa en bomb, vi har väntat på det här beskedet jättelänge, säger hon.

Hur reagerade du?

– Spännande, samtidigt som det är lite sorgligt och lämna Apoteket AB, för det har varit ett jättebra företag, men spännande också att gå in i ett nytt företag, lära sig nya saker.

Apoteken ska säljas till både stora internationella företag och småföretag, men vilka det blir är alltså inte klart ännu.

Genom att avskaffa monopolet hoppas regeringen på bättre konkurrens, tillgänglighet och bättre service. Sammanlagt kommer nästan två av tre apotek i landet att säljas.

Exakt vad försäljningarna innebär är fortfarande osäkert, men all personal kommer att få fortsätta om de vill och Katarina Sommar tror inte att kunderna kommer märka någon större skillnad.

– Just nu tror inte jag att de kommer att märka någonting, jag hoppas att det inte kommer att märkas någonting, det är inte meningen, säger hon.

Socialdemokraterna i riksdagen däremot menar att försäljningarna kommer att gynna några få internationella läkemedelsföretag, och skattebetalarna kommer att få betala mer.

Och Kjell Fransson, som brukar besöka Apoteket Vasen i Kista, är också tveksam.

– Jag vet inte, jag tycker väl nästan att det är bra som det är, om vi säger så. Lite svårt att se varför de behåller ett visst antal, för de gör väl det här för en stor affär, antar jag. Hoppas det blir lika bra eller bättre.

Helen Ling
helen.ling@sr.se