Lena Sjödins boktips v. 19

Två pocketböcker tipsade Lena Sjödin om. En kriminalhistoria och en berättelse om livets vedermödor. Båda med kopplingar bakåt i historien, på olika sätt.

I skuggan av ett brott av Helena Henschen
Boken bygger på en verklig händelse som ägde rum 1932 och som sedan gick till svensk kriminalhistoria som ”de sydowska morden”. Det inträffade innehöll allt som en riktigt stor skandal ska innehålla: kända personer, ung bråd död och gastkramande detaljer.

För de efterlevande har händelsen varit tabubelagd eftersom mördaren fanns inom den egna familjen. Författarens mamma var syster till mördaren och tillvaron i skuggan av ett brott har präglat mammans uppväxt. Till slut kunde inte Helena Henschen, hennes dotter, motstå att börja forska i vad som hänt. Boken bygger på grundlig research men är ändå en roman, en tolkning av det inträffade. En gripande skildring, men även en stor inspirationskälla och en metod för alla som har någon släkthemlighet i det fördolda.

Alltid hos dig av Maria Ernestam
En berättelse om att undkomma sitt eget nu, eller kanske om att komma ikapp det. Inga är framgångsrik fotograf och lyckligt gift, men när hennes man drabbas av hjärtinfarkt och dör är inget mer sig likt. I två år tränger hon undan sin sorg, visar sig duktig, begraver sig i jobb. Men en elak kommentar gör att allt rämnar. Hon flyr till släktens sommarställe på Marstrand, där hon hoppas få ro att finna en väg tillbaka.

Av en slump hittar hon en gammal låda. Den är full av papper, tidningsurklipp och på botten ett brev, stämplat i Mombasa, Kenya, 1916.

Ingas nyfikenhet väcks, särskilt av några kryptiska rader i slutet av brevet. Sedan startar hon efterforskningarna med stor iver.