Skene

Kvinnopräst ger kyrkostrid i Skene

Det blåser hårt i Svenska kyrkan i Skene. Motsättningarna om kvinnor som predikar märks tydligt inför besöket av domprosten Karin Burstrand i kväll. Socialdemokraterna är på kollisionskurs med den omstridde prästen Dag Sandahl.

Eva Ryberg (S) vill att kvällens besök ska öppna portarna för fler kvinnor.

Socialdemokraterna annonserade i Markbladet och uppmande till besök på kvällens gudstjänst. Det reagerade Dag Sandahl mot på sin blogg.

-->

– Man kan ju inte stödja ett parti i kyrkan, säger Dag Sandahl som är präst på Öland och känd för att motarbeta kvinnliga präster.

I Skene kyrka i dag håller en kvinna för första gången en gudstjänst i detta manliga tempel. I de första diskussionerna skulle gudstjänsten förläggas till Örby kyrka.

Det blev infekterade diskussioner då de högkyrkliga krafterna satte sig emot och hävdade att många i församlingen skulle bojkotta gudstjänsten. Kompromissen blev Skene kyrka, och att det blev en kvällsgudstjänst.

Socialdemoktaterna som kämpade för Burstrand annonserade inför gudstjänsten i Markbladet. ”Stöd vår S-grupp genom att delta i gudstjänsten”.

Att det finns andra grupper som kommer att bojkotta gudstänsten, menar Dag Sandahl, är var och ens ensak.

– Man går när man själv vill gå, punkt slut! säger Sandahl.

Det finns konservativa kyrkliga grupper i Örby-Skene församling som djupt ogillar den moderna svenska kyrkan där kvinliga präster håller gudstjänst och där homosexuella välsignas. Dessa grupper torde bojkotta kvällens gudstjänst.

Pär Sandin
033 - 17 75 61
par.sandin@sr.se