Allt fler politiker vill skärpa sexköpslagen

Flera ledamöter i riksdagens justitieutskott, som just nu besöker Norrbotten, tycker att det behövs en straffskärpning av sexköpslagen.

Sveriges Radio har genomfört en undersökning, som visar att många män vill köpa sex av prostituerade via internet och en av dem politiker som nu vill se en lagskärpning är justitieutskottets socialdemokratiske ordförande Thomas Bodström.

– Idag är det samma straff för snatteri som för sexköp och det är betydligt mer allvarligt med sexköp än att stjäla en Daim i en affär. Jag tycker att straffen ska höjas till en rimlig nivå och utifrån de attityder, som vi nu har gemensamt, säger Thomas Bodström.

Samtidigt konstaterar han att Folkpartiet och Moderaterna tidigare var emot detta, men nu står hela riksdagen enad och därför tror han att det har blivit en förskjutning i attityderna, som gör att det är dags att höja straffen.

Justitieutskottets vice ordförande Inger Davidssom (KD) delar hans åsikt.

– Jag tycker att man skulle ha högre straff, för idag klarar sig många sexköpare ofta med böter och indrivningen av böterna går inte till hemadressen utan till jobbet och då är det inte lika avskräckande. Därför vill jag ha ett lågt fängelsestraff och inte böter, säger hon och framhåller att hon tyvärr inte är förvånad över resultatet av Sveriges Radions undersökning.

Moderaten Inge Garstedt är inte heller förvånad över intresset för sexköp via nätet.

– Jag har jobbat med dessa frågor under lång tid och det man ser i pressen är bara toppen på ett isberg. Nu ska regeringen utreda sexköpslagen och beroende av vad utredningen kommer fram till får man ta ställning till om lagen måste skärpas, säger hon.

Elva ledamöter från justitieutskottet besöker på måndagen och tisdagen Norrbotten.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se