Oklart läge i Georgien efter kupprykten

Det har varit en dag fylld med kalabalik i Georgien. Regeringen hävdar att man har stoppat ett försök till statskupp, understött av Ryssland. Men oppositionen i landet säger att uppgifterna bara är påhitt.

Om det var ett försök till statskupp så är det i varje fall slut nu. Soldaterna vid en militärbas knappt 30 km nordväst om huvudstaden Tbilisi vägrade i dag att lyda order.

Förläggningen omringades med pansarfordon och efter förhandlingar med myndigheterna har soldaterna givit upp och lämnat in sina vapen. Vad som egentligen har hänt är dock fortfarande oklart.

Tidigare på dagen hävdade inrikesministeriet att man avslöjat en sammansvärjning inom militärledningen med avsikt att störta och mörda presidenten Micheil Saakasjvili, bland annat ska en av kuppledarna ha arresterats.

Myndigheterna hävdade först att myteriet vid militärbasen var en del av den planerade statskuppen men tonade sedan ner de uppgifterna och sa att soldaterna var ute efter att störa en planerad Nato-övning som inleds i Georgien i morgon.

Den här militärövningen har Ryssland kritiserat starkt och de georgiska myndigheterna säger att man har bevis för att Ryssland medverkat i planeringen av den påstådda statskuppen, bevis bland annat i form av en videofilm.

Ryska utrikesdepartementet har avvisat de beskyllningarna som befängda. Relationerna mellan de två länderna är extremt kyliga efter kriget förra sommaren.

Oppositionspartierna i Georgien tillbakavisar också talet om statskupp och menar att president Saakasjvili försöker blanda bort korten. Myndigheterna brukar regelmässigt beskylla dem för att få stöd från Moskva.

Det inrikespolitiska läget i landet är just nu mycket spänt. Sedan en månad genomför oppositionen dagliga demonstrationer och blockerar gator i Tbilisi och man säger att man nu ska utöka sina protester.

En del bedömare tror att soldaternas myteri i dag berodde på de inte vill att armén ska användas till att upplösa oppositionens vägspärrar.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se