Politik

Få västsvenska toppnamn i EU-val

Det är ont om västsvenska toppkandidater i valet till Europaparlamentet. Av de svenska ledamöterna bor bara en i Västsverige, och att döma av valsedlarna tycks det inte bli någon västsvensk anstormning nu heller.

Av de 19 svenska ledamöterna i Europarlamentet bor nio i Stockholm och bara en i Västsverige. Och hon var stockholmare när hon valdes in för fem år sedan.

Maria Carlshamre tog ett av Folkpartiets två mandat i valet 2004. Numera heter hon Robsahm i efternamn och bor i Hjo.

Hon har lämnat Folkpartiet och är nu medlem i Feministiskt Initiativ, där hon var kandidat i riksdagsvalet 2006. Men hon är inte på FI:s lista i årets Europaval.

Folkpartisten Cecilia Malmström från Göteborg var ensam från Västsverige om att väljas in 2004. När hon tog plats i regeringen Reinfeldt efterträddes hon i Europaparlamentet av Olle Schmidt, som visserligen har rötterna i Skara och ett förflutet i Uddevalla, men som bor i Malmö sedan många år.

Och årets valsedlar bäddar inte för någon västsvensk anstormning i parlamentet.

Bäst till ligger kanske Olle Ludvigsson, Volvoit och IF Metall-ordförande i Göteborg. Han är tvåa på Socialdemokraternas lista och partiet har nu fem ledamöter.

Susanna Haby, kommunalråd från Göteborg, är fyra på Moderaternas lista – och partiet har fyra mandat.

Regionrådet Kent Johansson från Skara, hemmastadd i korridorerna i Bryssel efter 15 år i EU:s regionkommitté, är tvåa på Centerpartiets lista. Partiet har nu bara ett mandat.

Listan toppas av Lena Ek från Valdemarsvik som redan sitter i parlamentet.

Kristdemokraterna med ett mandat har Per Landgren från Göteborg på tredje plats. Folkpartiet med två mandat har en västsvensk kandidat först på åttonde plats, Roland Utbult från Uddevalla.

Miljöpartiet med ett mandat i parlamentet har sin västsvenska toppkandidat, Max Andersson från Göteborg, på sjätte plats, Vänsterpartiet med två mandat har Erik Berg från Göteborg på femte plats.

Junilistan, sensationell nykomling i valet 2004 som fick tre mandat, har sin främste västsvenske kandidat, Leif Danielsson från Partille, på femte plats.

Men vad som är valbar plats är omöjligt att säga. Det brukar blåsa kastvindar i Europavalet med stora förändringar av partiernas styrka.

Dessutom kan personvalet bjuda på rejäla överraskningar. Två av socialdemokraternas fem ledamöter kryssades in 2004.

Öländskan Anna Hedh var placerad som nummer 31 på valsedeln och klättrade ändå in i Europaparlamentet med hjälp av personröster.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55