S: "Att ta från barn och ge till betong"

Det blir välfärden som får betala den gigantiska trafikutbyggnaden i Stockholm. Det anser socialdemokraterna i Stockholm. Partiet är mycket kritiskt till att moderaterna vill att Stockholm ska stå för en större del av kostnaden för en utbyggnad av trafiksystemet i Stockholmsregionen.

Dessutom anklagar oppositionen de borgerliga för att vika ner sig för regeringen - men det tillbakavisar finansborgarrådet Sten Nordin (M) bestämt. Han tycker det är en bra idé att låta trängselskatten betala en större del av utbyggnaden av trafiksystemet, som beräknas kosta 100 miljarder kronor.

- Det gäller ju att se till att vi kan bygga de tvärspårbanor, de vägar och annat som vi behöver och vi vet ju att Sverige och Sveriges riksdag har en begränsad ekonomi. Man har ändå anslagit 417 miljarder de kommande åren till infrastrukturen, men vi i Stockholm behöver ju så mycket mer, säger han.

Det är inga småpengar som det moderat finansborgarrådet Sten Nordin hoppas få loss genom att använda sig av trängselskatten. De borgerliga i Stockholm och i länet vill satsa 100 miljarder kronor på spår och vägar i länet de närmaste åren, genom att låta trängselskatten öka i takt med andra priser i samhället. Då behöver det egentligen inte bli dyrare, enligt Sten Nordin, utan summan hålls konstant.

Den andra delen i de borgerligas paket består av att sträcka ut en hand till staten och erbjuda den att Stockholm står för hälften av kostnaderna för trafikprojekten, i stället för en tredjedel som varit det som gällt hittills.

Det skulle få till följd att Stockholms bilister skulle få det tuffare, för att staden ska få ihop sin hälft på 50 miljarder.

Oppositionsborgarrådet Carin Jämtin (S) håller med om att nya vägar och järnvägar behövs, men hon har synpunkter på sättet att finansiera det hela. Hon avfärdar idén som en bluff.

- Vi är överens om att det behövs en stor infrastruktursatsning i Stockholmsregionen och det är jättebra. Däremot är det så här att i övriga landet betalar staten mycket mer för de statliga vägarna, än vad alliansen i Stockholm tycker att staten ska göra i Stockholmsregionen. Det betyder att vi får ta pengar från skola, förskola och äldreomsorg för att bygga vägar och det tycker vi är att ta från barn och ge till betong.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se