NORRKÖPING

Finlir krävdes vid förartävling

Idag tävlar regionens gymnasister i transportteknik. Det är transportfacken som arrangerar tävlingen för sjunde året i rad.
– Backningen med släp verkar väldigt intressant, säger Madeleine Jacobsson som hejar från sidlinjen.

Det var regionens gymnasister som går sitt sista år på fordonsprogram med inriktning transport som deltog. På Bråvalla i Norrköping tävlade 20 personer, Sandra Pettersson från Carlsunds Utbildningscentrum i Motala var en av dem.

– Det känns roligt det är kul att det anordnas sådana här tävlingar. Att man uppmärksammar yrket och transport och man får prova på olika saker och tävla med jämnåriga och jämlika, säger Sandra Pettersson.

Madeleine Jacobsson var på plats för att heja på sina klasskamrater och hon hade ett favoritmoment i tävlingen.

– Backningen med släp verkar väldigt intressant. Det är ju sidoförflyttning och då gäller det att hålla koll på var släpet är också.

Madeleine Jacobsson tycker att friheten är det bästa med jobbet.

– Man har sin bil och man åker till olika ställen och lämnar av sina grejer. Man sköter sig själv helt enkelt.

Det är sjunde året i rad som transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd arrangerar tävlingen. Regionens gymnasium anmäler sina elever för att tävla i fyra moment med lastbil, kran och lastsäkring samt lastbil och släp och körning av truck.

Det handlar om att manövrera fordonen genom uppbyggda banor. Lärarna från fordonsgymnasium fungerar som domare och vinnarna går vidare till yrkes SM nästa år där de bästa kvalificerar sig för Yrkes EM. Nils Wennlund är tävlingsledare från transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

– Syftet är att väcka intresse för yrket, yrkesförare. Det för att höja statusen på transportyrkena och visa att det är ett modernt yrke som kräver yrkeskunnande av duktiga killar och tjejer. Vi har fem av 20 tävlande som är tjejer här idag vilket är unikt. Vi vill även bredda rekryteringsbasen så att fler söker sig till yrket, säger Nils Wennlund.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se