Triton Sund kör Elitloppet

Sveriges just nu bästa travhäst är redo att starta i Elitloppet på Solvalla om drygt tre veckor. Radiosporten ger dessutom hela bilden av vilka som är på gång för Elitloppet - land för land.

Tränaren Stefan Hultman säger till Radiosporten att han och ägarkretsen kring Triton Sund ger tummen upp.

Allt talar för att Solvallas sportchef ger en formell inbjudan efter Oslo GP på söndag.

– Jag har pratat med ägarna, och jag har funderat mycket själv, och nu är vi redo att starta, säger Hultman.

– För att vinna måste man ha en stark häst, och det har jag onekligen. Det är två heat och det är viktigt att hästen återhämtar sig på en timme. Det kräver styrka. Hästarna får otroligt med mjölksyra sista 200 meterna i varje heat, tillägger Hultman.

Stefan Hultman är imponerad av hur Triton Sund utvecklats.

– När 2009 började trodde jag aldrig Triton skulle vara en elitloppshäst hem månader senare.

Hultman anser att blivit mycket snabbare, renare i aktionen och han har fått en bättre självförtroende. Det är bara första 300 meterna man får vara försiktig och passa honom lite grann.

– Vi är helt beroende av ett enormt högt uppdrivet tempo, och sen ska han plocka placeringar sista halvvarvet. Hoppas det räcker långt, säger Stefan Hultman till Radiosporten.

Hur ska vi uttrycka oss? Har han god chans till finalplats, eller god chans att rent av vinna?
– Jag tycker att det finns en chans att han ska vinna. Visst, det kommer några segersugna fransmän och några starka jänkare, men...

Triton Sund tävlar närmast i Oslo GP på söndag. Sedan är det bara en infektion eller liknande som kan stoppa från Elitloppet.

– Det är klart att han kan bli en stor attraktion. Men jag vill vänta till efter Oslo GP innan jag verkligen skickar en inbjudan, säger Solvallas sportchef och Elitlopps-general Mattias Stenby till Radiosporten.

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se