Inställningen till Kina splittrar Taiwan

Kontakterna mellan Kina och Taiwan ökar efter många år av isolering. Men hur långt ön ska öppna sig för den gamla fienden Kina är en tvistefråga bland taiwaneser.

Nattmarknaden här i Taipei är ett självklart kvällsnöje för de kinesiska turistgrupperna som blir allt fler.

Det Kinavänliga nationalistpartiet vann valet för ett år sedan genom att lova taiwaneserna bättre ekonomi genom förbättrade relationer med Kina.

Numera går det att flyga direkt mellan Kina och Taiwan, kinesiska företag kan köpa taiwanesiska akter och postgången fungerar normalt efter 60 års avbrott, sedan Taiwan bröt sig loss från Kina.

Den taiwanesiska ekonomin har länge gått trögt, och turisterna från fastlandet ger ett välbehövligt ekonomiskt tillskott.

– Det här är resultatet av 20 års hårt arbete på båda sidor, säger Xû Jìnruì, som har jobbat länge i resebranschen och är ordförande i intresseföreningen för taiwanesiska researrangörer specialiserade på Kina.

Men motsättningarna är djupa mellan de som vill ha mer självständighet och de som vill komma närmare en återförening med Kina.

– Några restauranger vägrar att ta emot turister från fastlandet, säger Xu Jinrui. Men han påpekar att det hittills inte har inträffat några allvarliga incidenter med kinesiska turister, trots att antalet som kommer till Taiwan har ökat sedan förra sommaren från ett par hundra till flera tusen om dagen.

Men det finns andra som ser betydligt mörkare på den ökade öppenheten mot Kina. Det är en alltför brådstörtad utveckling, säger Chen Po-Chih, som är ledare för Taiwan Thinktank, en organisation som står nära de självständighetssträvande partierna.

– Om det inte ens finns en ordentlig plan för turistbussarna, så finns det knappast någon plan för hur man ska bevara rikets säkerhet heller, säger Chen Po-Chih.

Han uttrycker det som många i oppositionen känner: att den nuvarande regeringen har alltför bråttom med att kasta sig i armarna på Kina i hopp om att få igång Taiwans ekonomi och en oro för att den kan vara beredd att offra Taiwans framtid som en demokratisk nation oberoende av Kina.

Hanna Sahlberg, Taipei
hanna.sahlberg@sr.se