Gävleborg

Elever på utsatta skolor lyckas bra

Flera av de mest utsatta skolorna i Gävleborg ligger i topp i en ny betygsundersökning från Skolverket. Ett exempel på det är Norrtullskolan i Söderhamn, som tidigare haft problem med bråk. Nu hamnar skolan på fjärde plats bland länets nästan femtio högstadieskolor.

– Det här är väl ett tecken på att trots att det periodvis varit stökigt så har vårt arbete gett resultat vilket visar att våra elever har goda kunskaper, säger Esbjörn Lindgren, rektor på Norrtullskolan i Söderhamn.

Undersökningen bygger på material från Skolverket som visar andelen elever som uppnått betyget Godkänd, i förhållande till vilka förutsättningar eleverna har. Statistiken har, till skillnad från vanliga betygsjämförelser, tagit hänsyn till andelen pojkar, andelen invandrare och föräldrarnas utbildningsnivå, till barnen som går på skolan.

Ramsjö i topp
Längst upp i topp hamnade Ramsjö skola i norra Ljusdal. Men flera skolor som fått stå ut med en hel del negativ publicitet i medierna, hamnar också högt. Ett sådant exempel är andraplacerade Stenebergskolan i Gävle.

– Det här är en revansch för barnen och de som jobbar här, säger rektor Camilla Hansen.

Föreställningar på skam 
Att det finns stora skillnaden i elevernas utgångsläge är alltså tydligt, och Anders Fredriksson, doktorand i utbildningsvetenskap och forskare i ämnet vid Göteborgs Universitet, menar att den här typen av undersökning är ett betydligt bättre mått på hur framgångsrika skolor är, än att bara jämföra betygen rakt av.

Enligt honom är anledningen till det att många kanske förvånas av resultatet, att vi har felaktiga fördomar om vad som är en bra skola.

– Tidigare etablerade föreställningar om vad som är en bra och dålig skola kommer på skam, säger Anders Fredriksson.

Filip Stiller
filip.stiller@sr.se