Tidningsdöden

Rupert Murdoch tror på tidningarna

Den amerikanska tidningskrisen visar inga tecken på att mattas av. Den här veckan är det New Englands stora nyhetstidning Boston Globe som är på fallrepet - nedläggning eller lönesänkningar verkar vara alternativen. Men alla hänger inte läpp.

NEW YORK. Tidningar har en underbar framtid. Den uppfattningen har mediemogulen och tidningsägaren Rupert Murdoch, vars företag News Corporation sen något år tillbaka också äger anrika Wall Street Journal här i New York.
   Men för att tidningar verkligen ska få denna ljusa framtid, säger Murdoch vidare, så måste tidningarna i en ny teknologisk tid åter förtjäna läsarnas förtroende och lojalitet.

Murdoch säger också att den stora fienden mot tidningarnas framtid inte är starkare konkurrens från andra medier, nej istället är det industrins självgodhet, enligt honom. Tidningsindustrin tog sina läsare för givna när man hade monopol på nyheter och har inte svarat på utmaningen från många läsare som inte längre tycker att tidningsfolk är allsmäktiga orakel, säger Murdoch i en årlig årliga rapport om innovationer inom tidningsbranschen.

Rupert Murdochs positiva tongångar låter dock säkert väl klämkäckt i många amerikanska tidningsägares öron. Minskade annonsintäkter och krympande upplagor har nämligen bara sen i december förra året lett till att ett 30-tal amerikanska tidningar ansökt om så kallat konkurrskydd. Anrika Boston Globe, som ägs av mäktiga New York Times, hotas av nedläggning vilken dag som helst, villkoren för en räddning är att journalisterna där går med på en kraftig lönesänkning.

New York Times egna journalister har redan gått med på att sänka lönerna med fem procent för att rädda sina jobb och New York Times kämpar också med klara betalningarna för den nya skyskrapa på Manhattan som man flyttade in i för något år sen. Igår beslutade tidningen också att höja sitt lösnummerpris till 2 dollar, därmed har priset för ett lösnummer av tidningen fördubblats på två år.

                                     Daniel Alling, SR Kulturnytt
                                                      daniel.alling@sr.se