Massiv ökning av thailändska bärplockare

Andelen thailändska bärplockare som kommer till Sverige inför årets bärsäsong har ökat med över 40 procent jämfört med förra året. Går det bra kan de plocka i hop upp till fyra årslöner, vilket kan vara ett skäl till att många återkommer.

- De inhyrande företagen anser sig klara av de här volymerna, säger Ivan Harnesk som är ordförande i SBIF, Skogsbärbranschens Intresseförening.

I år är det 13 företag som är godkända och vill ta in thailändska bärplockare. Totalt är det 5 400 thailändare som kommer, vilket är en rejäl ökning mot de 3 800 som kom förra året. Siffrorna gäller de bärplockare som kommer organiserat via arbetstillstånd.  Hur många som kommer på turistvisum går inte att beräkna.

Företagen som de ska arbeta åt har godkänds av SBIF, vilket är bärbranchens egen organisation, och som är garant för att bärföretagen uppfyller kraven gentemot Migrationsverket för att det ska ges arbetstillstånd.

Plockarna har sedan ett avtal med ett utländskt bemanningsföretag och arbetar sedan för något av de inbjudande bärföretagen. Men hur avtalen följs gentemot plockarna finns det ingen koll på enligt Ivan Harnesk.

- Det svårt för oss att kontrollera hur avtalen följs upp på den thailändska sidan.

De företag som du representerar visar upp sina kontrakt men det kontrolleras aldrig med plockarna vad de har fått i handen sedan?

- Men det är ju så här att många plockare kommer år efter år och vore det inte så att de kanske får ut fyra årslöner skulle de inte komma, säger Ivan Harnesk.

I år kommer alltså 5 400 thailändska bärplockare via arbetstillstånd, men nu kan gränsen för hur många plockare som kan tas emot vara nådd.

-Vi har gått ut med en skrivelse till de inhyrande företagen och grossisterna att det ska iakttas största försiktighet med att ta hit för många plockare, avslutar Harnesk.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se