Bildt mötte Clinton i Washington

Utrikesminister Carl Bildt träffade under tisdagskvällen sin amerikanska kollega Hillary Clinton i Washington. Det är Bildts första officiella möte med Clinton i hennes nya roll som utrikesminister och vid mötet diskuterades USA:s förväntningar på det kommande svenska EU-ordförandeskapet.

Sverige och USA har mycket goda relationer sa utrikesminister Hillary Clinton, när hon tog emot kollegan Carl Bildt på det amerikanska utrikesdepartementet i Washington.

Och Carl Bildt konstaterade efter mötet att USA har höga förväntningar på det svenska ordförandeskapet i EU som inleds första juli, inte minst när det gäller samarbete kring klimatpolitiken.

– Europa har en ledarroll och Sverige har kanske en ledarroll inom Europa. Vi måste arbeta nära tillsammans och Obama-administrationen är mycket intresserad av det. Det var det första ämnet hon tog upp med mig faktiskt, att vi ska arbeta tillsammans i klimatfrågan inför Köpenhamn, sa Carl Bildt.

Klimatfrågan står högt på agendan. Obama-administrationen försöker driva igenom en internationell överenskommelse för att minska utsläppen av växthusgaser i världen, och man hoppas få klart avtalet lagom till FN:s stora klimatmöte i Köpenhamn i december.

Bildt och Clinton diskuterade också bland annat fredsprocessen i Mellanöstern och hur man ska hantera Iran. Där finns det en gemensam linje, sa Bildt. Sverige och EU stödjer USA:s strävan att nå en diplomatisk öppning gentemot Iran.

– Vi har mycket av samsyn mellan Europa och USA nu vad gäller fredsprocessen i Mellersta Östern, och vi har hela den iranska frågan som vi diskuterade mycket, hur man ska hantera förhandlingsöppningen med Iran och vad vi kan göra för att vara understödjande.

Ett ämne som också kom upp på utrikesministrarnas möte, är den känsliga frågan om Guantánamolägret. President Obama planerar ju att stänga det kontroversiella fånglägret och vill att fler länder ska ställa upp på att ta emot friade fångar från Guantánamo.

I förra veckan reste Obamas särskilda sändebud för Guantánamofrågan, Dan Fried, till Europa för att undersöka möjligheten att flytta fångar till  EU-länder. Men vid mötet med Clinton fördes det inte fram några särskilda önskemål om att Sverige ska ta emot fångar, enligt Carl Bildt.

– Det togs upp översiktligt, men inte så mycket mer. Vi har ju en lagstiftning i Sverige, och den måste följas, så det får bli en individuell prövning i så fall av de fall som kan komma in, och där är vi inte än.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se