SM-guld till Sundsvall Dragons

SM-GULD, SM-GULD, SM-GULD, SM-GULD, SM-GULD!
Under torsdagen firades Sundsvall Dragons på stora torget i Sundsvall. Vi var och på plats och sände direkt från guldfirandet.

-  -

REFERAT FRÅN MATCHEN
Det tog tio finalavsnitt och två år. Sen blev till slut SM-guldet i basket Sundsvalls. I sjunde finalen kom revanschen för förra årets 0-3-förlust mot Solna.

Men trots ledning med 26 poäng blev guldmarginalen bara 75-69.

Ett historiskt första lagguld för staden Sundsvall? Eller andra raka SM-dubbeln för Solnas damer och herrar? Det var frågan inför sjunde finalen.

Skulle Solnas finalrutinerade herrar med sitt tuffa försvar klara av Sundsvalls hungriga och långa främlingslegion?

Svaret blev nej - i 19 minuter! Hela första halvlek lyckades Sundsvall få till enkla poäng under korgen samtidigt som Solna fick kämpa för sina. Sakta drog Sundsvall i från och med minuten kvar till halvlek var ledningen 52-26 efter att kroaten Srdan Subotic knäckt Solnas zonförsvar med tre raka treor.

Först då lyckades Solna göra mer än tre raka poäng och få 32-52 i halvtid.

Solnas heroiska upphämtning tog fart i tredje perioden och plötsligt stod det 51-59. Som blev 57-61. Då hade Sundsvall bara gjort nio poäng på 15 minuter!

Med en trea kvitterade så Jonte Flowers 64-64. Och Saulius Dumbilauskas trea till 67-66 innebar att Solna för första gången hade ledningen. Allt inför ett otroligt publiktryck i Solnahallen.

– Jag tycker synd om de som inte är här. Det här är underhållning på hög nivå, sa Radiosportens expertkommentator Jonte Karlsson i slutet av matchen.

Sen var det Solna mot Olivier Ilunga som satte nio raka Sundsvallspoäng.

När Lesli Myrthil missade sina straffar med 38 sekunder kvar försvann dock Solnas guldchans och Sundsvall kunde vinna med 75-69.

Olivuier Ilunga bidrog starkt till SM-guldet, men annars var det mycket utländskt i guldlaget. Nu var det en kroat, en finländare, en irländare och två amerikaner som stod för det mesta.

– Sundsvall har gjort en fantastisk säsong, berömde Jonte Karlsson efter matchen.

Solna-Sundsvall 69-75 (17-26, 15-26, 19-9, 18-14)
Solna: Jermaine Flowers 16, Saulius Dumbilauskas 15, Mats Levin 13, Lesli Myrthil 12, Martin Pahlmblad 8, Juha Sten 5.

Sundsvall: Liam Rush 23, Olivier Ilunga 21, Srdan Subotic 11, Alexander Wesby 10, Doug Thomas 4, Michael Palm 3, Aki Ulander 2, Adam Alexander.

Sundsvall svenska mästare med 4-3 i matcher.