
Karin Larsson i skuggan av Carl
Under senare år har Karin Larssons konstnärsskap uppmärksammats i utställningar och i bokform. Hösten 2009 var det 150 år sedan stilikonen Karin föddes. Hemmet blev hennes konstnärliga verk.
Karin Bergöö växte upp i Hallsberg i ett borgerligt och bildat hem där hennes konstnärsdrömmar togs på allvar.
Efter flera års studier i Stockholm på Slöjdskolan, på Konstakademien och på målarskolor i Frankrike träffade hon den begåvade konstnären Carl, förälskade sig, gifte sig och födde åtta barn.
– Man räcker ej till på två håll, sa Karin och la målarpenslarna åt sidan. Det innebar inte att hon slutade skapa.
Carl och Karin fick stugan Lilla Hyttnäs i byn Sundborn av Karins far. Till en början använde de den som sommarstuga. Allteftersom åren gick byggdes huset ut och Karin skapade familjens hem.
Med vackra textilier och enkla möbler i färg förde hon in ljuset i sitt hem och formade tillsammans med Carl ett nytt heminredningsideal – idyllen.
I en utställning på Nationalmuseum 2006 skildrades hur kända konstnärspar levde och arbetade vid förra sekelskiftet. Familjesagan i Sundborn kom självklart med.
Många har genom åren förfärats av det idylliska hos Larssons. Karins undanskymda tillvaro har också varit provocerande. Ulrika Knutsson pratar om mönster/monsterparet i en krönika ur Godmorgon Världen!
Idyllen på Sundborn väcker fortfarande känslor. Karin och Carls konstnärsskap och livsstil, betraktades till en början som udda och extremt. Med tiden, när deras motiv mer än ofta, ses på muggar, duschdraperier, bordsunderlägg och vykort mm blir intrycket av deras konstnärsskap ibland utslätad och ofta hånad.
Till konstutställningen Sundborn goes extreme - again 2008 lämnades ett uppmärksammat förslag in till kommunen. Det helt moderna konstnärsparet Peter Johansson och Barbro Westling ville få rivningslov för att jämna Carl Larssongården med marken. I Kulturnytt uppmärksammas utställningen av Mia Gerdin.