Få västsvenskar kandiderar till EU-valet

Det är ont om västsvenska toppkandidater i valet till europaparlamentet. Av nuvarande nitton svenska ledamöter bor bara en i Västsverige.

Bäst till ligger kanske Olle Ludvigsson, ordförande för IF Metall i Göteborg. Han är tvåa på socialdemokraternas lista, och partiet har nu fem ledamöter.

Susanna Haby, kommunalråd från Göteborg, är fyra på moderaternas lista, och partiet har fyra mandat.

Regionrådet Kent Johansson från Skara, som är hemmastadd i korridorerna i Bryssel efter 15 år i Eu:s regionkommitté, är tvåa på centerns lista. Partiet har nu bara ett mandat.

Kristdemokraterna med ett mandat, har Per Landgren från Göteborg på tredje plats. Folkpartiet, med två mandat, har en västsvensk kandidat först på åttonde plats. Det är Roland Utbult från Uddevalla. Miljöpartiet, med ett mandat i parlamentet, har sin västsvenska toppkandidat, Max Andersson från Göteborg, på sjätteplats.Vänsterpartiet, med två mandat, har Erik Berg från Göteborg på femte plats.

Junilistan, sensationell nykomling i valet 2004 som fick tre mandat, har sin främste västsvenske kandidat, Leif Danielsson från Partille, på femte plats.

Men vad som är valbar plats är omöjligt att säga. Det brukar blåsa kastvindar i europavalet och personvalet kan bjuda på rejäla överraskningar. Två av socialdemokraternas fem ledamöter kryssades in 2004. Öländskan Anna Hedh var placerad som nummer 31 på valsedeln och klättrade ändå in i europaparlamentet.

Den 7 juni är det val till Europaparlamentet.