Polisen: "Förbjud ståplatsläktare!"

Polisen vill förbjuda alkoholservering i samband med högriskmatcher på Gamla Ullevi och dessutom ha bort ståplatserna på arenan.

- På många andra arenor runt om i världen har man gjort så här för att få ordning. Jag tycker att man ska överväga det även här, jag tror att ståplatspubliken på Gamla Ullevi definintivt inte påverkar ordningen på ett bra sätt, säger länsordningspolisens chef Erik Nord.

Vid kommunstyrelsens hearing om huliganvåldet idag sade Erik Nord även att han vill torrlägga krogarna på Avenyen några timmar före match för att kunna stoppa bråk på stan.

- Sex-tio matcher per säsong, under de så kallade högriskmatcherna, finns det en så pass stor risk för ordningsstörningar att man bör överväga om alkohol verkligen ska serveras innan matchen.

- Just dessa matcher ska spelas på vardagar, kring femtiden, det är vår uppfattning, säger Erik Nord.

Men supporterklubbarna tror inte att ett borttagande av ståplatserna på fotbollsarenorna är rätt väg för att minska våldet i samband med fotbollsmatcher.

– Det är inte rationellt såtillvida att det inte där vi har problemen. Om vi tittar på det som hände på påskafton när det blev bråk, så uppstod det på en sittplatssektion. Det har inte riktigt med ståplatspubliken att göra. Våld inne på arenan är sällsynt, i alla fall när det gäller Göteborgsfotbollen. Jag tycker nog att det är ett förslag som är väldigt ingripande mot fotbollskulturen, den positiva fotbollskulturen, säger Anders Almgren ordförande för IFK Göteborgs supporterklubb Änglarna.

Varken Anders Almgren i Änglarna eller Mattias Andersson i Öis supporterklubb Balders Hage tror på idén att torrlägga Avenyn några timmar före varje match.

– Det känns som ett väl radikalt förslag som första steg. Ett förslag som nämndes idag är att alkotesta personer innan de går in på arenorna och inte släppa in de mest berusade personerna. Där är det mer rimligt för den åtgärden är ju mer individualiserad och drabbar inte alla, säger Anders Almgren.

Hur ska man komma tillrätta med det här då, är det inte rätt att ta till radikala lösningar?

– Jo på något sätt måste man kanske ta i med hårdhandskarna, och det kom ju en ny lag den 1 april som ger polisen och klubbarna större möjlighet att stänga ute folk som bråkar på arenan eller i anslutning till arenan, så det är ju en polisiär fråga. Jag tycker att man kan låta den här lagstiftningen verka och se om det blir bättre, säger Mattias Andersson i Balders Hage.