Sverige

Bekräftad svininfluensa i Sverige

Sverige har idag, onsdag, fått sitt första bekräftade fall av svininfluensa.

Sverige har fått sitt första bekräftade fall av svininfluensan, uppger Smittskyddsinstitutet på sin hemsida. Det rör sig om den kvinna i 50-årsåldern i Stockholmstrakten som med all sannolikhet troddes ha varit smittad.

Det bekräftade fallet är en kvinna i 50-årsåldern som blev sjuk efter en USA-resa. Hon var inte sjuk mer än cirka tre dagar, fick milda symptom och behövde aldrig sjukhusvård.

Smittskyddsinstitutet har länge arbetat med att fastställa vilken sorts influensa kvinnan har burit på, men hennes provsvar har varit svåranalyserat.

Anders Tegnell, chef för Socialstyrelsens smittskyddsenhet, påpekade häromdagen att det inte finns några sekundärfall - alltså inga tecken på att kvinnan har fört viruset vidare till andra.

-Sjukdomen har alltså inte kommit till Sverige, oavsett vad analyserna slutligen visar, sade Tegnell då.

Familjen har försetts med förebyggande medicin, men ingen har visat upp några symptom och kan därmed inte sprida smittan vidare.

-Om de får någon typ av symptom ska de uppsöka vård. De behöver inte hålla sig i karantän så länge de är friska, sade Åke Örtqvist, smittskyddsläkare i Stockholm, tidigare till TT.

Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet, säger att det tog lång tid att få fallet bekräftat eftersom kvinnan i princip blivit frisk innan några prover hann tas. Det innebar att det fanns väldigt få virus kvar att arbeta med.

-Men till slut lyckades vi få viruset att växa på en cellkultur. När vi jämförde de genetiska sekvenserna stod det klart att det verkligen var den nya influensan, säger Linde.

Kvinnan hade aldrig några allvarliga symptom. Enligt Annika Linde var det hela inte värre än en mild influensa. I och med att kvinnan nu tillfrisknat och ingen av de personer hon har varit i kontakt med sedan hemkomsten uppvisat några tecken på att ha fått smittan, finns det för tillfället ingen svininfluensa i Sverige - så vitt känt.

-Den kom till Sverige och dog ut, säger Linde.

Hon påpekar dock att sjukdomen mycket väl kan komma till landet igen. Å andra sidan är det lugnande att den verkar vara i avtagande i Mexiko, även om antalet fall fortfarande ökar.

-Som det nu är verkar den inte vara värre än en vanlig influensa. Men den kan förstås utvecklas till någonting värre. Det får framtiden utvisa.

TT