Växjö

”Jag trodde aldrig att Quick var mördaren”

I dagarna är det exakt 45 år sedan 14-årige Thomas Blomgren mördades i Växjö. Händelsen blev för en tid sedan åter uppmärksammad, då Thomas Quick som tidigare erkänt mordet, tog tillbaka erkännandet. - Men jag har alltid vetat att Quick var oskyldig, säger Sven Lindgren, som utredde mordet på 60-talet.

Varje dag under två års tid arbetade Sven Lindgren med mordet på Thomas Blomgren. Och trots att han nu är 85 år gammal minns han fortfarande tydligt hur pojken hittades i ett redskapsskjul, i närheten av Folkets park, en majdag 1964.

Ingen dömdes någonsin för mordet och 1989 preskiberades det. Men i början av 90-talet, fortsatte ändå historien. För då erkände plötsligt en patient på Säters sjukhus att det var han som mördade Thomas. Den mannen hette Tomas Quick.

Många ansåg efter erkännandet, att mordet på Thomas kunde ses som uppklarat. Men Sven Lindgren hörde aldrig till dem. Och i en dokumentär i Sveriges Television i vintras, tog Quick tillbaka erkännandet.

- Det stämmer bara med min teori, att det inte kan ha varit han. Quick var bara 14 år 1964 och mordet måste ha begåtts av nådon som var större och starkare än Thomas, säger Sven Lindgren. 

Det kommer aldrig bli någon ny utredning kring mordet på 14-årige Thomas och för Sven Lindgren spelar det inte heller nån roll. Han vet vem mördaren var, säger han. Det var en man som satt anhållen för mordet på 60-talet, men som Lindgren och hans kollegor tvingades släppa i brist på bevis.

- Det räcker i alla fall för mig, säger Sven.

Men han kommer aldrig glömma fallet Thomas.

- Det var såklart speciellt, både själva handlingen och sedan alla förhör man höll. Det är sådant man aldrig glömmer, säger Sven Lindgren.