Allt fler unga blir arbetslösa

Antalet arbetslösa ungdomar har fördubblats i Norrbotten sedan förra året och Arbetsförmedlingen spår att ungdomsarbetslösheten kommer att fortsätta öka kraftigt framöver. När arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) idag besökte Kiruna uppmanade han de unga att studera istället.

3 152 unga mellan 18-24 år i Norrbotten är utan jobb. Det motsvarar 14 procent av de unga invånarna, vilket är en fördubbling jämfört med samma tid förra året.

– I det här läget ska man som ung tänka på utbildning som en möjlighet att övervintra några år nu när det blir sämre tider, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

Mitt i arbetsmarknadsministerns besök på arbetsförmedlingen i Kiruna kliver byggaren Jonatan Nurmilampi in. 20 år och arbetslös sedan han blev uppsagd från LKAB. Han vill ha ett jobb.

– Jag har gått arbetslös sen januari och börjar nästan klättra på väggarna. Jag har sökt jobb via arbetsförmedlingens platsbank och även personligen besökt några byggföretag i Kiruna. Men det har inte blivit något jobb ännu. Nu kommer jag att söka jobb söderut. Det är synd. Jag hade gärna stannat kvar häruppe, säger han.

Vad tänker arbetsmarknadsministern göra för att inte norra Sverige ska dräneras på unga?

– Jag tänker inte ge upp hoppet om en hel landsända. Det är viktigt att se till att man också i till exmepel Kiruna där vi är idag, har möjlighet att skaffa sig en utbildning inom till exempel yrkesvux eller att man kan gå en distansutbildning på en högskola. Att man på så sätt inte omebdelbart behöver flytta någon annanstans. Sedan kan man ju tänka sig att man flyttar iväg en kortare period för att skaffa sig lite arbetslivserfarenhet, men att man är beredd på att återvända, säger Sven Otto Littorin.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se