Lång väntetid på a-kassorna

Flera arbetslöshetskassor har långa handläggningstider på grund av den höga arbetslösheten och många får vänta länge innan de får sin ersättning. Vissa a-kassor har upp till tre månaders väntetid.

På onsdagsmorgonen berättade Västekot om montören Ramin Amiri som fått vänta länge på sin ersättning från IF Metalls a-kassa. Men det finns problem även på andra a-kassor.

Enligt Peter Schönefeldt, kanslichef på Arbetslöshetskassornas samorganisation är det främst Byggnads, Elektrikernas a-kassa och Alfakassan som har fått mycket lång handläggningstid.

På Elektrikers a-kassa får man vänta två och en halv månad innan man får pengar, från den tiden man lämnat in rätt intyg till a-kassan. Där står ungefär 200 personer i hela Sverige i kö just nu.

Byggnads a-kassa har haft stora problem som börjar lätta nu, och i region Syd som Göteborg tillhör är väntetiden tre veckor.

Också Alfakassan har långa handläggningstider just nu. Man kan få vänta upp till tre månader innan pengarna betalas ut.

De plötsliga uppsägningarna gjorde att inte a-kassorna var beredda och det inte fanns resurser, men många a-kassor har tagit in extrapersonal. Alfakassan till exempel, har anställt 50 personer sedan årsskiftet.