Skinnskatteberg

Risk att folkhögskola flyttar

Bergslagens folkhögskola kan komma att flytta från Skinnskatteberg. Så kan det bli om den nuvarande hyresvärden landstinget och skolan inte kommer överens om ett nytt hyresavtal.

Under många år drev landstinget folkhögskolan i Skinnskatteberg. Men 2008 tog Bergslagens Folkhögskola över, och då minskade verksamheten. På grund av att verksamheten minskat så vill man nu komma överens om ett nytt hyresavtal.

Så här säger Thomas Aronsson, utbildningschef på Bergslagens folkhögskola, om de pågående förhandlingarna med hyresvärden: 

- Det går minst sagt trögt. Jag tror kanske att vi kommer att komma överens om ett kortsiktigt avtal, men det är ju det långsiktiga att hitta en hållbar folkhögskoleverksamhet på sikt. Det är ju där vi inte riktigt tror att vi kommer överens med landstinget, säger han.

De nuvarande lokalerna är för stora och för dyra för verksamheten. Han berättar också att lokalerna behöver renoveras.

Om skolan och landstinget inte kan komma överens kan det bli aktuellt med en flytt så småningom, säger Thomas Aronsson.

- Kortsiktigt tror jag att vi kommer att finna en hyreslösning. Det betyder hösten 2009 och våren 2010. Men hittar vi inte någon lösning inom det snaraste som verkar trovärdig för vår del då kommer vi att flytta, säger han.

Annika Nordin
annika.nordin@sr.se