Per Olov Enquist läser sin självbiografiska "Ett annat liv" i 30 delar

28 maj - 10 juli

Allt går så bra, sedan går det mycket illa, skriver Per Olov Enquist i sin själv-biografiska ”Ett annat liv”. Romanen får lysande recensioner var den än ges ut, och är just en under-sökning av vad som hände när nu allt var så bra till att börja med. Eller var det det? Det såg i alla fall så ut.

Per Olov Enquist skriver om uppväxten i Hjoggböle i Västerbotten, idrottskarriären som för honom ut i världen, den närmast osannolikt framgångsrika författarkarriären, och dramatikerdebuten med ”Tribadernas natt” som gav världseko och till och med resulterade i en Broadwayuppsättning.

Han befinner sig i den svenska politikens centrum, han förekommer flitigt i kulturdebatten, han skriver roman efter roman, han får stipendier och bor periodvis utomlands –ja, det hela är en framgångssaga av stora mått. Om det inte var för spriten. Per Olov Enquists beskrivning av sitt spritmissbruk och de försök till vård som görs, är en nedstigning till helvetet där döden emellanåt lockar som en befriare.

För den som varit en flitig Enquist-läsare ger också romanen en rad nycklar till vad som inspirerat hans författarskap. Uppläsningen är i sin radioversion något nedkortad.