Färgelanda

Allianssplittring efter skolbeslut

Uppdaterad 15:21
Den borgerliga alliansen i Färgelanda har spruckit. Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna har avbrutit samarbetet med Folkpartiet.

När Folkpartiet gjorde helt om och röstade med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet om att lägga ner skolorna i Järbo och Stigen fick Kristdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna nog. Nu bryter de tre partierna samarbetet med Folkpartiet.

– Vi kände ju att vi hade en överenskommelse i den här frågan och det är en väldigt strategisk och viktig fråga, inte bara för Järbo och Stigen utan för hela kommunen. Det här gjorde att vi inte kan samarbeta längre, säger Kristdemokraternas ordförande i Färgelanda Peter Johansson.

Under förra mandatperioden styrde Socialdemokraterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna Färgelanda. Efter förra valet bildades en borgerlig fyrpartiallians.

Är det då inte ett misslyckande för alla fyra partierna att det bara höll i  två och ett halvt år?

– Jo, det är det verkligen. Så vi är väldigt besvikna, säger Peter Johansson.

M, C och KD har ingen majoritet tillsammans.

Så vem skall nu styra kommunen?

– Vi kommer att förbereda och lägga förslag, de här tre partierna, och de partier som är intresserade är välkomna att stödja de förslagen. Men vi kommer inte att sitta och förhandla med till exempel folkpartiet i förväg, säger Peter Johansson.

Alliansen har spruckit, men Peter Johansson ser paradoxalt nog ett bredare samarbete framför sig.

– Exempelvis när det gäller ekonomin  tror vi att vi att vi kan få ha lite blocköverskridande lösningar där kanske alla partier får bidra, säger Peter Johansson.

Moderaternas, Centerns och Kristdemokraternas beslut att avbryta samarbetet med Folkpartiet överraskar Kenneth Carlsson, som är gruppledare för Folkpartiet i Färgelanda.

– Jag som gruppledare har inte blivit informerad eller underrättad, men det kanske ändå ger en bild av att vi har ett ansträngt läge oss emellan i dagsläget.

Det var skolfrågan som fick M, C och KD att avbryta samarbetet med FP. Men enligt Kenneth Carlsson har spänningarna inom alliansen funnits en längre tid.

– Det var droppen som fick bägaren att flöda över. Vi har ju haft ett flertal ärenden under resans gång där vi har divergerat i röstandet.

De tre partier som är kvar i alliansen har ingen majoritet i kommunfullmäktige. Kenneth Carlsson tycker inte att det är så dramatiskt eftersom det är ”en ganska stor och rörande enighet” i de flesta frågor som beslutas i kommunfullmäktige.

Folkpartiet röstade tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet igenom en nedläggning av skolorna i Järbo och Stigen. De tre partierna har tillsammans majoritet i kommunfullmäktige, men Kenneth Carlsson är inte lockad av att bilda en ny allians.

– För Folkpartiets del umgås vi inte med några planer på att göra någon palatsrevolution, säger Kenneth Carlsson, som nu tror på en friare roll för sin partigrupp.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522 - 67 00 55