
Bättre mat i Göteborg
Kommunens försämrade ekonomi stoppar inte den planerade kvalitetshöjningen på maten i Göteborgs skolor och äldrevård. Det lovar det ansvariga kommunalrådet, socialdemokraten Marina Johansson.
Och det betyder bland annat att äldre nästa år ska kunna välja varm istället för kyld mat i hemtjänsten och att skolelever får välja mellan två rätter varje dag:
– Nu har vi påbörjat ett kvalitetsarbete och det kan vi inte bara sluta med . Sedan kanske vi måste skjuta på vissa delar.
Projektet som kallas Måltid Göteborg ska höja kvalitén på all mat som serveras i kommunen.
I förra veckan godkände kommunstyrelsen en rapport som slår fast att varm mat under nästa år ska serveras istället för kyld i hemtjänsten till de som så vill, trots att det kan bli nästan dubbelt så dyrt per portion.
I samtliga skolor ska det redan i år gå att välja mellan två olika rätter och andelen ekologiska livsmedel ska öka.
Det planeras också utbildning för måltids- och omsorgspersonal för att maten ska bli mer ”hemlagad” med mindre halvfabrikat och för att måltidsmiljön ska bli mer trivsam.
Allt det här kostar mycket pengar i ett läge när kommunledningen signalerar ökad sparsamhet.
Men bland annat en effektivare storköksorganisation och upphandling av livsmedel kan betala kalaset, tror Marina Johansson:
– Antagligen kommer vi inte behöva slänga så mycket mat som vi gör idag så vi kan nog hämta hem en del pengar i den andra änden när vi gör denna satsning på utbildning och kompetenshöjande åtgärder. Och att vi i de flesta kök kan laga mer mat från grunden.
Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se