Jokkmokk

Samiska slöjdare ska få yrkesbevis

På Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk pågår ett projekt som är initierat av sameslöjdstiftelsen. Projektet ska leda till att det snart är möjligt för sameslöjdare att få ett yrkesbevis.
 - Det här är bra för dem som vill jobba med samisk slöjd, säger Cariola Hansson elev på Samernas utbildningscentrum.

En arbetsgrupp är tillsatt för att se över kriterierna vilka krav som ska ställas för att ett så kallad gesäll- eller mästarbrev ska utfärdas.

Helge Sunna som varit yrkesslöjdare under en lång tid säger att idén om gesällbrev och mästarbrev som sameslöjdstiftelsen arbetar med är ett steg i rätt riktning för att slöjdarna ska erkännas som en yrkeskår.

- De som går raka vägen på utbildningen kommer antingen från gymnasiet eller sameskolan eller utbildningar med inriktning på slöjd med estetiska program. De kan ju fortsätta på slöjdlinjen här på Samernas utbildningscentrum i tre år. Och de som inte har de här formella skolorna kan via arbetsprover bevisa sina kunskaper när dom söker in för att avlägga gesäll eller mästarprov.

Eleverna på Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk tycker förslaget är bra.

- Det här är bra för dem som vill jobba med samisk slöjd och sälja sina grejer, säger Cariola Hansson elev på Samernas utbildningscentrum.

John Kuoljok 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio