Flicka på behandlingshem tog sitt liv

Ytterligare ett behandlingshem i Småland får nu kritik efter ännu ett fall med en ung flicka som har begått självmord. Först efter den 13-åriga flickans död visade det sig att hon hade blivit misshandlad av äldre pojkar på hemmet. Det visar en granskning som Ekot har gjort.

13-åringens storasyster är kritisk till att flickan placerades på hemmet som ensam flicka bland flera äldre pojkar.

– Jag förstår inte hur man kan sätta en liten flicka på ett sådant hem, med bara killar som har något fel. Man förstår inte hur de kan göra så. Det är sjukt, säger storasystern.

I april förra året rymde en 13-årig flicka, som vi kallar ”Elin”, från ett hvb-hem, ett vårdhem för barn och unga i Småland. Dagen efter hittades hon död. Hon hade hängt sig i närheten av vårdhemmet.

Ekot har gått igenom ”Elins” olika journaler och obduktionsprotokoll. Där framgår att hon hade utsatts för upprepat våld av pojkar på hemmet. Mycket tyder också på att hon hade blivit misshandlad strax innan hon rymde och tog livet av sig.

Först efter ”Elins” död framkom det att hon hade sagt till sina skolkamrater att hon också hade blivit sexuellt utnyttjad av en av pojkarna.

– Här ser man hur glad och lugn hon är i ansiktet, säger Elins mamma när hon visar en bild på sin dotter.

Mamman, som hade ensam vårdnad, är handikappad efter en trafikolycka och socialtjänsten tyckte att hon inte kunde ta hand om sina barn. Nu ifrågasätter hon hur socialtjänsten och personalen på vårdhemmet tog hand om hennes dotter.

– De borde väl för in i h-vete ha haft lite bättre uppsikt tycker jag. Man tror alltså att de ska ha uppsikt över vad som sker på stället.

För några veckor sedan uppmärksammades en 15-årig flicka i Jönköping som tog livet av sig kort innan rättegången startade mot en man som misstänktes ha utnyttjat henne sexuellt när hon bodde på ett behandlingshem. Åtalet lades först ner eftersom flickan var död och inte kunde vittna.

Även i ”Elins” fall inleddes en förundersökning mot pojkarna, men den lades ner. Trots att det är klarlagt att ”Elin” hade utsatts för upprepat våld, har brott inte kunnat styrkas.

Åklagaren säger till Ekot att det faktum att hon var död och inte kunde förhöras var en viktig orsak till att förundersökningen mot pojkarna lades ner.

I ”Elins” obduktionsprotokoll nämns många skador som hon hade fått från våld av andra personer, bland annat 19 skador som enligt obduktionen kan förklaras med upprepade knytnävsslag. Även i vårdhemmets egna journaler framgår att ”Elin” hade utsatts för våld och att personalen kände till våldet.

Det är en av orsakerna till att vårdhemmet nu får allvarlig kritik av länsstyrelsen i Kalmar. Men vårdhemmets verksamhetschef Curt Roos fortsätter att förneka att ”Elin” har blivit misshandlad.

– Det vill jag påstå att hon inte blev. Däremot gnabbades det mycket, men det gjorde alla. Grabbarna mot grabbarna och hon emot grabbarna, och vice versa, säger Curt Roos.

Så anmälningarna om trakasserier, misshandel och övergrepp är missförstånd?

– Ja, det vill jag påstå att det är, säger Curt Roos, verksamhetschef på vårdhemmet.

Även i vårdhemmets egna journaler framgår dock att ”Elin” utsattes för våld och att personalen kände till våldet. Nu får vårdhemmet allvarlig kritik av länsstyrelsen i Kalmar.

Att personalen mörkade att de kände till våldet är en av orsakerna till kritiken.

De två pojkarna har fått byta vårdhem efter händelsen.

Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se