Arbrå

Föräldraprotester gav resultat

Föräldrarnas protester mot nedläggningen av Nyhemsgårdens förskola i Arbrå i Bollnäs kommun gav resultat.

– Hurra! Det känns jättebra! Vi har kämpat och vi lyckades, helt otroligt! säger Minna Jumisko, en av de två föräldrarna som har samlat in protestlistor.

Vad säger du Gia?

– Det är helt fantastiskt att förskolan får vara kvar! Underbart helt enkelt! säger Gia Whitehead, som också har samlat in protestlistor. 

Det var bara för några dagar sedan som föräldrarna i Arbrå fick reda på att Barn- och utbildningsnämnden i Bollnäs kommun tänkte sälja förskolan Nyhemsgården och i stället flytta barnen till Gula huset vid Arbrå skola. Något som skulle kräva 3 miljoner kronor i renovering.

Vansinnigt, tyckte föräldrarna Minna Jumisko och Gia Whitehead som startade protestlistor.

Protesterna gav resultat
Och på torsdagen beslutade kommunstyrelsen att Nyhemsgården ska få vara kvar. För att spara pengar ska barn- och utbildningsnämnden istället kunna lämna lokaler de inte behöver i det Gula huset utan att behöva betala hyra.

Jan Lahenkorva är barn- och utbildningsnämndens ordförande i Bollnäs och enligt honom har föräldrarnas protester hjälp till att bevara Nyhemsgården.

– Det har påverkat en del, absolut! Det är oerhört viktigt att lyssna och inte fastna i någon form av prestige bara för att barn-och utbildningsnämnden har fattat ett beslut, säger han.

Arvid är glad
Och det gör nu att Arvid Linde-Pärsson kan fortsätta att leka ute.

– Vi åker rutschkana, åker motorcyklar och gräver med sand, berättar han.

Maggan Bodin och Anna Larsson jobbar på Nyhemsgården och de är också glada.

– Helt underbart! Det är tack vare våra underbara föräldrar som har drivit det här så bra! Vi är jätteglada och jättestolta att de har dragit igång det här!

Och nu ska ni fira?

--Ja, vi har köpt en tårta så nu ska vi fira!

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se