18 år för mordförsöket på Tugba

Det blev 18 års fängelse för den man som sköt Tugba Tunc från Falkenberg i Turkiet 2006. Både Tugba Tunc och hennes försvarsadvokat, Elisabeth Massi Fritz, är nöjda men ska överklaga en del av domen. På föreningen glöm aldrig Pela eller Fadime, där Sara Mohammad är ordförande mottar man beskedet med glädje.

Tugba Tunc skadades svårt vid angreppet och är delvis förlamad och rullstolsbunden.

Mannen dömdes även för brott mot Tugba Tuncs vän till fyra års fängelse, sammanlagt döms han alltså till fängelse i 22 år.

De andra män som var med vid skjutningen har däremot inte dömts. Tugba Tuncs advokat Ellisabeth Massi Fritz anser att ytterligare en av dem bör dömas och har instruerat platsombudet att överklaga den delen. 

Motivet till dådet är enligt flickans familj att hon vägrat gifta sig med en släkting. Denne ska då ha uppmanat den nu dömde mannen att döda henne.

Det uppmärksammade fallet har engagerat många, och på föreningen glöm aldrig Pela eller Fadime mottar man idag beskedet med glädje. Sara Mohammad är ordförande. 

– Jag har precis ringt till Tugba och gratulerat henne, och hon säger att det känns så skönt. Jag gratulerar henne och jag gratulerar även rättvisan. Men samtidigt vill jag säga att jag inte vill gratulera henne för hämnd utan fängelse ska det vara för att man lär sig någonting, att man tänker om och blir en god människa i slutändan, säger Sara Mohammad. 

Är domen viktig för er som jobbar mot hedersrelaterat våld?

– Det är viktigt för hela mänskligheten inte bara för oss som förening. Däremot, både Tugba och vi är kritiska varför man inte ska kunna ge straff till den som anstiftat till mord, nämligen hennes egen kusin.

– Det är inte lätt att förstå, men inom kyskhetskulturen när det gäller hedersmord, behöver gärningsmannen inte vara på mordplatsen. Det har vi tjatat om i flera år i det svenska samhället. Den betalar för andra att göra det. Då blir det svårare att straffa dem, säger Sara Mohammad.