Rosétider!

Svalt läskande rosévin med smak av bär och jordgubbar kan passa till grillad och kryddig mat. Carl Jan tipsar om vin från Frankrike och Italien denna första majvecka.

Frankrike 

Clairet du Château de Lisennes 2007 nummer 2243 på Systembolaget 

Från Bordeaux kommer en typ av rosévin kallad Clairet, vilket ofta är något fylligare än vanliga roséviner. Druvsammansättningen är 50% merlot, 30% cabernet sauvignon och 20% cabernet franc, med andra ord en klassisk bordeauxblend. Skillnaden i vinifikation mellan en Clairet och de flesta andra roséviner är att de pressade druvorna med skal får ligga kvar längre med druvmusten efter pressning. Detta ger en djupare färg samt ett mer fylligt vin. Château de Lisennes har funnits sedan 1758 och köptes 1938 av familjen Soubie vilken nu i fyra generationer framställt viner från dess vinodlingar. Vinodlingarna själva härstammar från 1300-talet och de är jämt planterade med merlot, cabernet franc och cabernet sauvignon. 

Doft: Ren och frisk med inslag av örter, vinbär och lingon. 

Smak: Torr med hög syra och de fina bäriga inslagen av örter och lingon återkommer starkt i smaken. 

Pris: 79 kr 

Passar utmärkt till grillad lammkorv eller varför inte till fläskkotletter. 

Italien 

Cipresseto Rosato 2008 nummer 96339 på Systembolaget 

Från en av de äldsta och mest inflytelserika vinfamiljerna i Toscana kommer Italiens bidrag till veckans rosétema. Familjen Antinori står bakom detta vin och de har varit verksamma i Toscana sedan tidigt 1200-tal. Redan 1385 gick de med i Toscanas vinmakarskrå, även om det är först på 1600-talet då bankiren och tillika vinhandlaren Alessandro Antinori gör familjens viner kända runtomkring i Europa. Druvsammansättningen i detta vin är 85% sangiovese och 15% canaiolo, båda klassiska druvor odlade i Toscana. Druvorna har efter pressning fått vila med musten en kort tid för att extrahera smak och färg innan de sedan skiljts åt. Jäsning samt lagring har sedan skett på ståltankar. 

Doft: Ren, ungdomlig samt fylld av bär som jordgubbar, citron och hallon

Smak: Torr med hög syra och mängder av frukt i form av jordgubbar, hallon och citron. 

Pris: 69 kr 

Passar utmärkt till lite kryddstarkare kycklingrätter.