P3 Nyheter

Kristdemokrater sura på fejkblogg

De senaste veckorna Kristdemokraterna fått hård konkurrens från en fejkad KD-blogg.

Två personer som säger att de är Kristdemokrater har på bloggen fått tre gånger fler besökare än Kristdemokraterna.se.

Men bloggen är fejk och nu har partiet lyckats få bloggen att plockar bort partiets logga, säger Cina Gerdin informationsansvarig på Kristdemokraterna.

Bloggarna kallar sig Inger och Jan och låtsas vara Kristdemokrater på bloggen ”Sanningen måste fram”. Men det är fejk säger Kristdemokraternas partisekreterare Lennart Sjögren, som har skrivit mejl till Inger och Jan. Därför ville han att man skulle ta bort deras vitsippa, som är partiets logga.

”Vi kräver att Du omgående tar bort vår partisymbol, annars tvingas via att överväga rättsliga åtgärder”, skriver KD i mejlet.

Intresset för den fejkade KD-bloggen är stort. Ett inlägg med rubriken ”Vi har bevis mot de kriminella fildelarna” fick över 500 kommentarer och många var upprörda. Och på bloggen har man också en regel för att få vara med: ”Vi har egentligen bara en regel, du får inte vara homosexuell”.

Inger och Jan skriver nu att 100 000 hittat till deras blogg och att de ser det som en framgång för de som vill ha Kristdemokraterna över 4 procent-spärren i riksdagsvalet.

Kristdemokraterna.se har sedan fejkbloggen startade haft 27 000 besökare.

Även på sociala forum som Facebook luras folk och säger att de är Mona Sahlin eller Fredrik Reinfeldt, till exempel. Och Johan Schiff, som är it-ansvarig på Miljöpartiet, tror att det kommer att bli vanligare med fejksajter.

– Vi har sett det på egna kampanjer och en av våra tyska politiker fick en Facebook-profil som hanterades på ett positivt sätt, men det vet man ju inte hur länge det fortsätter.

Kan det skada partiet?

– Ja det kan det göra. Alla felaktigheter skadar partierna.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se