Utbildning

Arga lärare på Herrestadsskolan

Det är upprörd stämning bland lärarna på Herrestadsskolan i Uddevalla. Stora besparingar planeras samtidigt som kraven höjs. Och de kan inte planera för framtiden för årets budget har de ännu inte fått.

Läraren Anna Kindberg säger att de ännu inte fått årets budget. De vet inte vilka nedskärningar som kommer att göras, hur mycket personal de kommer att ha och kan därför varken beställa material eller planera för hösten.

– Skolinspektionen kräver 100-procentig måluppfyllelse på alla skolor, och det är ett ganska högt krav.

Ett krav som Herrestadsskolan inte klara i dag. Och om det blir ytterligare nedskärningar blir det ännu tuffare.

– Om man tänker att man måste dra ner ett antal tjänster och eventuellt minska inköp at läromedel så är det ganska lätt att inse att det blir svårare att nå målen.

Hur går pratet mellan dig och dina kollegor?

– Det är ganska upprörd stämning. Det finns de som är oroliga för att de ska få jobb, och de finns de som är oroliga för våra barn, säger Anna Kindberg.

Hon säger att det pratas om stora besparingar på herrestadsskolan med flera tjänster som kan komma att försvinna. Bidrag som de har blivit lovade riskerar att dras in och de har redan fått mindre pengar för inköp av läromedel. 

– Vi får inte anställa några vikarier när vi är sjuka, utan vi får lösa det med dem som finns på skolan. Så det är redan ganska stora påfrestningar.

Anders Ekwing 
anders.ekwing@sr.se
0522-67 00 25