Det finns alltid en förklaring...

Om någon undrar varför Lena Callne finns i en morgonstudio i Luleå  medan Patrik Oksanen varit EU-korre för SVT, så blottades en del av förklaringsmodellen i direktsändning. EU-informatören och Co Jonas fixade en kart-utmaning där flaggor skulle identifieras. Medan Oksanen briljerade och till och med kunde skilja på Slovakien och Slovenien så råkade undertecknad placera Österrike i Monaco. Eller hur det nu var...har redan trängt undan detaljerna i denna chikanering i direktsändning:)

Patrik berättade om svårigheter med att bevaka EU-frågor ur regionalt perspektiv - bland annat gör den utdragna processen det svårt att veta när man ska sätta in ”stöten”. Och så lärde vi oss ett nytt ord: Trilogen; när europaparlamentet och ministerrådet inte kommer överens så sätter de sig för en sista förhandlingsrunda tillsammans med kommissionen för att nå en kompromiss. Min egen etymologiska tolkning - ordet kommer från thriller och dialog och är ett försök att få något väldigt utdraget och komplicerat att rocka:)

Sällan har det varit så läkartätt i morgonstudion som fredagen den 8 maj 2009. Smittskyddsläkaren Anders österlund -  som redde ut haussen kring svininfluensan som borde heta något annat - mötte gynekologen Olof Granqvist i dörren.

Olof i sin tur berättade om ett projekt som har inletts i norra Sverige - där kvinnliga patienter faktiskt blir lärare åt blivande läkare då det handlar om gynekologiska undersökningar.

På försöksbasis har detta testats i Västerbotten och Norrbotten och Olov uttrycker det som ”milt sagt en succé”. Den stora vinsten är att läkarna faktiskt får utbildning av de som är proffs på bemötande - kvinnorna själva. (8.40)

Som så ofta innebar fredagen viss separationsångest - jag förlåter att han frångick det vi kom överens om (att jag bara skulle få superlätta flaggor och Oksanen bara svåra:) och erkänner att jag kommer att sakna Jonas Nuldén. 

Även om jag redan nu känner på mig att jag och lyssnarna kommer att få väldigt trevligt tillsammans med nästa veckas company, Monica Nordström-Jacobsson, lektor i svenska med ett stort intresse för väder som läkarserier på TV. Två beröringspunkter bara där.  Trevlig helg!

Lena C