Eskilstuna

Elev dömd för misshandel av lärare

En av de två elever, som tidigare varit inblandade i ett bråk på Skiftingeskolan i Eskilstuna, har dömts till ungdomstjänst för att i vintras ha misshandlat en lärare.

Det hela började med ett gräl i uppehållsrummet. En elev hade kastat glas på golvet och vägrade sopa upp glaskrosset efter sig, och en lärare kom dit för att säga till honom.

Dom två åtalade eleverna, en 15-åring och en 17-åring, har sagt att de såg hur läraren kastade iväg eleven så han slog huvudet i en stol. Enligt läraren själv lyfte han bara upp eleven och tappade sedan balansen.

Men det var då som 15-åringen och 17-åringen gav sig in i bråket och började knuffa läraren. Det här åtalades de båda för.

Men tingsrätten menar att eleverna inte kan dömas för det här våldet, eftersom de ville försvara sin kamrat, som de ansåg var i fara.

Enligt tingsrätten finns det inget stöd för att läraren tappat balansen. Tingsrätten menar att utredningen snarare pekar i andra riktningen, det vill säga att eleven som vägrade sopa upp glaskrosset kan ha varit utsatt för våld från lärarens sida.

Det var också i samband med bråket i uppehållsrummet som 17-åringen blev nedbrottad av en annan anställd på skolan. Några elever filmade det hela med sina mobiltelefoner, och händelsen polisanmäldes. Men den utredningen har lagts ner.

Däremot fälls 15-åringen för det som hände en stund senare, när han togs till rektorsexpeditionen. Han skallade då läraren som han bråkat med i uppehållsrummet, slog honom och kastade stolar mot honom.

15-åringen döms till 20 timmars ungdomstjänst, för bland annat misshandel. Han ska också betala 5 500 kronor i skadestånd till läraren.

Enligt Skiftingeskolans rektor Lena Hallander har det varit spänt på skolan under utredningen och rättegången.

– Jag tycker det är skönt att det äntligen är klart och utrett, säger hon.